Sari direct la conținut

Statul ia masuri pentru evitarea Curtii Europene de Justitie, prin separarea atributiilor de reglementare de cele de control din Ministerul Comunicatiilor

HotNews.ro
Ionut Negrescu, Foto: Arhiva personala
Ionut Negrescu, Foto: Arhiva personala

Guvernul a aprobat saptamana trecuta o Ordonanta de Urgenta care aduce modificari ce au rolul de a ajuta Romania de a iesi din situatia de infringement cauzata de faptul ca Ministerul Comunicatiilor are si atributii de reglementare pe langa cele de control la SNR (Radiocom) si Romtelecom, a declarat marti pentru HotNews.ro Ionut Negrescu, responsabil cu afaceri europene in cadrul ministerului. Comisia Europeana a acordat in luna noiembrie a anului trecut un termen de doua luni autoritatilor romane pentru a rezolva aceasta problema si a nu se ajunge in fata Curtii Europene de Justitie. Desi termenul a fost depasit si ar mai trebui aprobata inca o Hotarare de Guvern in acest caz, Negrescu crede ca nu sunt motive de ingrijorare.

O Ordonanta de Urgenta, publicata luni in Monitorul Oficial, modifica in regim de urgenta mai multe acte normative din domeniul comunicatiilor electronice (Ordonanta de Urgenta Nr. 22/2009 privind infiintarea autoritatii de reglementare ANCOM, Ordonanta de Urgenta nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare in comunicatii si Legea audiovizualului nr. 504/2002).

De ce a fost nevoie de acest act normativ?

  • „Neadoptarea unor astfel de masuri ar putea avea ca efect negativ deschiderea procedurii contencioase in fata Curtii Europene de Justitie, care s-ar putea finaliza in urmatoarele luni si ar duce la plata unei amenzi”, se mentioneaza in actul publicat in Monitorul Oficial (MO).

Ce se modifica prin actul normativ: Ministerul pierde atributiile privind spectrul de frecvente radio

Ionut Negrescu, secretar general adjunct si responsabil cu afaceri europene in Ministerul Comunicatiilor (MCSI), a precizat pentru HotNews.ro ca modificarile aduse au rolul de a scoate Romania din procedura de infringement deschisa in luna octombrie a anului 2009. La acel moment Comisia Europeana atentiona asupra incalcarii dreptului comunitar prin faptul ca Ministerul Comunicatiilor din Romania are atributii de reglementare in piata comunicatiilor si in acelasi timp detine si actiuni in cadrul Romtelecom si SNR.

Ce schimbari vor fi facute totusi prin adoptarea acestei Ordonante de Urgenta?

  • „In urma modificarilor din OUG, Ministerul Comunicatiilor nu mai are printre atributii reglementari privind spectrul de frecvente. Va dau un exemplu concret – Trecerea la televiziunea digitala terestra – Ministerul va avea doar atributii privind strategia, celelalte atributii precum fixarea procedurii de selectie sau cuantumul taxei de licenta vor fi fixate printr-o Hotarare de Guvern realizata de Secretariatul General al Guvernului la initiativa ANCOM, fara ca MCSI sa fie avizator”, a explicat Ionut Negrescu.

Mai este nevoie de o Hotarare de Guvern prin care sa se reduca si mai mult atributiile de reglementare ale ministerului

Doar aprobarea acestei ordonante nu este insa suficienta pentru rezolvarea tuturor aspectelor semnalate de Comisia Europeana. Executivul european a atentionat ca atributiile MCSI nu se limitau numai la aprobarea propunerilor de alocare a spectrului radio, institutia avand un rol important si in activitatea Comisiei Interdepartamentale de Radiocomunicatii, cea care hotaraste tabelul national de atribuire a benzilor de frecventa, adica ce benzi de frecvente sunt atribuite in cazul anumitor servicii.

Drept urmare, autoritatile trebuie sa adopte in perioada urmatoare o Hotarare de Guvern care sa aduca modificari si la nivelul acestei Comisii. Un astfel de proiect de act normativ este deja in dezbatere publica pe site-ul ministerului.

Ce modificari va aduce? Documentul mentioneaza ca presedintia Comisiei trece de la Ministerul Comunicatiilor la autoritatea de reglementare (ANCOM) si ca numarul reprezentantilor MCSI in aceasta comisie se reduce de la trei la unu, acesta avand rol de observator, fara drept de vot.

Negrescu: In nici un caz nu se va ajunge in fata Curtii Europene de Justitie

Ionut Negrescu sustine ca era nevoie de aprobarea mai intai a Ordonantei de Urgenta publicata luni in MO, pentru crearea unei baze legale prin care presedintia Comisiei Interdepartamentale de Radiocomunicatii sa fie incredintata ANCOM.

Totusi, pentru asta este nevoie de o Hotarare de Guvern, iar termenul acordat de Comisia Europeana a expirat. Va ajunge Romania in fata Curtii Europene de Justitie?

  • „Cred ca in 2-3 saptamani va fi aprobata si aceasta Hotarare de Guvern, deoarece mai trebuie doar avizul Ministerului Justitiei, dupa care intra in sedinta de Guvern. Au trecut cele doua luni acordate, dar Comisia Europeana vede progresul. Nu se va merge in nici un caz catre Curtea Europeana de Justitie avand in vedere ca actul normativ va fi aprobat, deci am dovedit toata bunavointa”, a mai spus Ionut Negrescu.

Romania nu este singura tara din UE care are probleme cu respectarea normelor comunitare care prevad o separare clara intre factorii de decizie si furnizorii de servicii in domeniul telecomunicatiilor. Lituania are o problema similara, iar anul trecut, Comisia Europeana a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a UE in legatura cu nerespectarea, de catre Lituania, a acestor prevederi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro