Sari direct la conținut

Statul vrea să înființeze companii care să atragă banii din PNRR și să asigure serviciile esențiale în pandemii, război ori crize / Guvernul a amânat adoptarea OUG

HotNews.ro
Sedinta de Guvern, Foto: AGERPRES
Sedinta de Guvern, Foto: AGERPRES

​Statul vrea să înființeze companii care să execute necondiționat serviciile necesare combaterii efectelor cauzate de situații extraordinare, precum pandemie, război ori criză energetică/alimentară, dar și să atragă banii din PNRR, potrivit unui proiect de OUG aflat miercuri pe agenda Guvernului.

  • UPDATE (miercuri, 15 februarie) Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Adoptarea OUG a fost amânată pentru a optimiza cadrul normativ astfel âncât reglementarea acestui set de măsuri să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost întocmit actul normativ.

Nu toate ministerele pot înființa în prezent companii

În prezent nu există dispoziții legale care să permită tuturor ministerelor, atunci când împrejurările distincte o impun, să înființeze societăți, iar Guvernul vrea să schimbe această situație.

Mai exact, Executivul vrea să adopte miercuri un proiect de Ordonanță de urgență care să-i permită să înființeze societăți cu capital de stat în România și în străinătate, la propunerea ministerelor de resort.

Ministerele de resort vor putea participa la majorarea capitalului social al societăţilor, la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar.

Totodată, ministerele de resort vor putea prelua, pe bază de justificări fundamentate, în numele statului, active și active funcționale, definite conform art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997, aprobată prin Legea nr. 44/1998.

Cum e motivată urgența înființării acestor companii

Unul dintre motivele invocate de Guvern pentru urgența adoptării acestor măsuri îl reprezintă situațiile de criză apărute în ultimii ani.

  • „Întrucât evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2022 (pandemia covid-19, criza energetică, alimentară și a transporturilor, precum și războiul din Ucraina) au accentuat nevoia investițiilor în sectoarele strategice, precum și obligativitatea deținerii unor societăți care să execute necondiționat serviciile necesare, conform cerințelor agreate de România cu Uniunea Europeană și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.
  • Având în vedere că ministerele de resort, specializate în domeniile aferente, duc la îndeplinire obiectivele asumate prin intermediul programului de guvernare, acestea sunt responsabile totodată de soluționarea oricăror urgențe ce intervin în sectoarele coordonate.
  • Înființarea de companii de stat de către ministerele de resort poate duce la îndeplinirea obiectivelor în sectoarele specifice, precum energia, transporturile, infrastructura sau serviciile publice, și asigura dezvoltarea durabilă a sectorului lor de activitate.”, se arată în proiectul de OUG.

Guvernul spune că în actuala criză energetică cu care se confruntă România și Europa, urmare a întreruperii furnizării energiei electrice din Ucraina datorită războiului din regiune, în prezent se înregistrează o creștere a cererii pentru transportul de generatoare electrice, combustibili și echipamente de încălzire.

Astfel că „statul român trebuie să fie pregătit în orice moment pentru a deservi interesele strategice și geopolitice în domeniile afectate de situațiile extraordinare ce ar putea interveni (situația epidemiologică/pandemie, război, criză energetică, alimentară), inclusiv deținerea de companii apte să execute necondiționat serviciile necesare combaterii efectelor situațiilor antemenționate.”

Alte motive țin însă de implementarea obligațiilor asumate prin PNRR, termenele strânse pe care le au ministerele și riscul pierderii banilor.

  • „Implementarea acestor obiective (n.a din PNRR) presupune îndeplinirea unor măsuri cu termene riguroase. Întrucât reformele asumate țin de ariile de expertiză ale unor ministere diferite, termenele de implementare sunt stricte.
  • Înființarea unor companii de către ministerele competente ar putea accelera procesul, în contextul în care depășirea termenelor ar putea genera pierderea de către România a fondurilor europene prevăzute.
  • Astfel, aceste companii ar putea să investească în proiectele și programele specifice, cum sunt cele ce țin de creșterea competitivității economice, modernizarea infrastructurii, ameliorarea serviciilor publice, dezvoltarea energiei regenerabile, contribuind la realizarea obiectivelor din PNRR.
  • Companiile de stat ar putea gestiona proiectele și programele finanțate prin intermediul PNRR, asigurând o implementare eficientă a acestor obiective.”, se menționează în actul normativ.

Cum se va decide ce companii să fie înființate

În proiectul de OUG se mai spune că decizia privind înfiinţarea de societăţi sau majorarea capitalului social are ca temei o analiză economico-financiară, tehnică, juridică şi de oportunitate, cu respectarea următoarelor principii:

a) promovarea concurenţei între operatorii economici;

b) garantarea tratamentului egal şi nediscriminatoriu al acestora;

c) asigurarea transparenţei fondurilor publice alocate şi utilizarea eficientă a acestora;

d) dezvoltarea regională fundamentată pe considerente sociale, economice şi de mediu;

e) evitarea apariţiei unor situaţii de natură să determine conflicte sociale ori manifestări ale concurenţei neloiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro