Fabrica de sârmă Dan Steel Group, una dintre cele mai importante firme metalurgice din România, aflată în faliment, a fost vândută / Noul proprietar vrea să repornească producția
Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, una dintre cele mai importante companii ale industriei metalurgice din Romania, aflată în procedură de faliment, a fost vândută, în cadrul unei licitații publice, pentru suma de 7.5 milioane de euro, către Intertranscom Impex SRL, producător de plasă sudată din Bacău. Noul proprietar- omul de afaceri Ioan Tesaru- plănuiește să repornească producția și să retransforme fabrica într-unul dintre principalii angajatori în Beclean.
„Am reușit, în urma unui proces amplu și riguros, să identificăm investitori viabili pentru una din companiile ce au jucat un rol cheie în industria metalurgică. Prin această tranzacție de succes, setăm premisele pentru continuarea dezvoltării eficiente a industriei metalurgice din România și reușim să salvăm încă un obiectiv important din istoria afacerilor românești”, declară Andrei Besoiu, Sales Manager, CITR Cluj.
Înființată în 1991, societatea Dan Steel Group Beclean SA a avut ca principal obiect de activitate producția de metale feroase, sub forme primare și de feroaliaje (cuie, sârmă zincată, sârmă împletită, plasă sudată, panouri etc), destinate atât pieței interne, cât și celei externe (Ungaria, Polonia, Serbia, Cehia, Slovacia). Produsele fabricate de societate au fost destinate în special sectorului construcțiilor și al agriculturii, precum și altor ramuri ale industriei, care realizau bunuri de larg consum.
Declinul cifrei de afaceri a început în anul 2017 când diminuarea volumului de business a condus la reducerea capitalului de lucru precum și la creșterea semnificativă a gradului de îndatorare. Nu în ultimul rând, măsurile impuse în anul 2018 de Comisia Europeană asupra importurilor unor categorii de produse aparținând industriei siderurgice a obligat Dan Steel Group Beclean SA să își asigure materia primă din cadrul UE, în condiții contractuale mult mai oneroase pentru aceasta, și cu plata în avans, ceea ce a creat o presiune suplimentară asupra situației financiare a companiei care a acumulat datorii de peste 35 milioane euro.