Diabetul de tip 1 la copii. Manifestările care ar trebui să îngrijoreze părinții și de ce intervenția rapidă este esențială
Spre deosebire de diabetul zaharat de tip 2, la care cei mai mulți pacienți ajung ca urmare a unui stil de viață dezordonat, diabetul zaharat de tip 1 este o afecțiune autoimună, depistată cel mai des la vârsta copilăriei, la camera de urgență a spitalului.
Mii de copii aflați în tratament
În Programul național de diabet zaharat de tip 1 sunt luați în evidență 3.440 de copii, potrivit datelor oficiale ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dintre care, 280 sunt beneficiari de pompe de insulină.
Adriana și Ionuț sunt mamă și fiu diagnosticați cu aceeași boală: diabet zaharat de tip 1. Adriana, mama, a fost diagnosticată la vârsta de 4 ani și spune că, atunci când a rămas însărcinată nici prin cap nu i-a trecut că bebelușul ei va moșteni boala. Ionuț a fost diagnosticat la vârsta de 2 ani. Adriana a bănuit că și copilul ei are boala, dar, într-o primă fază, a refuzat să creadă acest lucru: „Era însetat tot timpul, iar scutecele îi erau pline de urină. Mi-am dat seama că ar putea avea diabet, dar mai multe zile am refuzat să accept acest gând”, a povestit Adriana.
Analizele de sânge au arătat însă un nivel la glicemiei foarte mare: „Am fost paralizată când am văzut analizele, mă simțeam vinovată. În timp însă, eu și soțul ne-am obișnuit cu ideea că băiețelul nostru va fi dependent de insulină întreaga viață”, adaugă ea.
Semnele la care părinții trebuie să fie atenți. Medic: „Debutul bolii este ca o urgență”
Cel mai adesea, spune prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof.dr. Nicolae Paulescu” din București, președinta Societății Române de Diabet, diagnosticul de diabet zaharat de tip 1 se pune în urgență, la camera de gardă a spitalului: „Debutul bolii este ca o urgență”.
Iată care sunt opincipalele simptome ale diabetului de tip 1 întâlnite în rândul copiilor și adolescenților:
– accentuarea senzaţiei de foame (polifagie),
– sete excesivă (polidipsie),
– eliminarea unor cantităţi mari de urină (poliurie),
– pierdere în greutate,
– oboseală.
La acestea se pot adăuga semne precum: respirație cu miros ușor fructat, mâncărimi în zona genitală, uscăciunea gurii, dureri de burtă, stări de greață și vărsături. Adesea, acestea au o apariție bruscă, de câteva săptămâni.
Este de menționat și faptul că frecvent copiii cu diabet zaharat de tip 1 sunt diagnosticați cu dese infecții respiratorii sau cu otită medie, precum și cu infecții ale tractului urinar, în urma urinării excesive.
Există chiar o recomandare adresată părinților de diabetologii americani, să fie atenți la cei 4 T:
Toilet – folosirea frecventă a toaletei de către copii sau prezența scutecelor foarte pline în cazul sugarilor. Urinarea excesivă, observabilă mai ales pe timp de noapte, indică faptul că rinichii încearcă să elimine excesul de glucoză din sânge;
Thirsty – copiii beau mai multe lichide decât de obicei, dar sunt în continuare însetați deoarece urinând des se deshidratează;
Tired – cei mici spun mereu că sunt obosiți deoarece corpul nu reușește să folosească toate caloriile pe care le consumă și să producă astfel energia necesară;
Thinner – pierderea bruscă în greutate.
Cauza exactă rămâne un mister
Potrivit Mayo Clinic, cauza exactă a diabetului zaharat de tip 1 nu este cunoscută, iar diagnosticul este o piatră de încercare atât pentru pacient, cât și pentru familia acestuia.
Brusc, atât copilul – în funcție de vârstă- cât și familia trebuie să învețe să facă injecții, să numere carbohidrați și să monitorizeze nivelul zahărului ân sânge.
La majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 1, sistemul imunitar care luptă de regulă cu bacteriile, virusurile, germenii patogeni care pătrund în organism, distruge din greșeală celulele beta, producătoare de insulină din pancreas. Studiile au arătat că genetica și factorii de mediu joacă și ei un rol în acest proces.
Odată distruse celulele, pancreasul nu mai poate produce hormonul numit insulină. Fără insulină, zahărul care ajunge în organism odată cu alimentele ingerate nu mai poate pătrunde în celulele corpului pentru a le hrăni și stagnează în vasele de sânge fragilizându-le. Netratat, diabetul de tip 1 duce la complicații care pun viața în pericol. Tratamentul bolii constă în primul rând din administrarea de insulină prin injecții sau pompă.
O proteină deschide calea unui tratament mai bun
Există însă speranțe pentru copiii cu diabet de tip 1. Cu aproape un deceniu în urmă, Jennifer Hampton Hill, absolventă a Universității Oregon din SUA, a făcut o descoperire neașteptată: o proteină produsă de bacteriile intestinale care a declanșat o înmulțire a celulelor producătoare de insulină. Proteina – BefA – un perturbator de membrană secretat de microbiotă – a fost un indiciu important pentru baza biologică a diabetului de tip 1,
Jennifer Hampton Hill a continuat să cerceteze proteina, alături de alți colegi, în laboratorul universității condus de Karen Guillemin.
„Dacă înțelegem cum funcționează BefA, ne-ar putea oferi o modalitate de a stimula producția de celule beta din punct de vedere terapeutic. Acest lucru ar putea duce într-o zi la tratamente pentru diabetul de tip 1, care afectează milioane de oameni din întreaga lume”, au spus cercetătorii care și-au publicat rezultatul cercetărilor în revista Cell Metabolism.
Cercetătorii, citați de Medicalepress, mai spun că există o fereastră îngustă de timp în copilăria timpurie în care celulele beta se înmulțesc, extinzând populația de celule. La persoanele cu diabet de tip 1, sistemul imunitar atacă celulele beta și le epuizează populația, limitând producția de insulină sau suprimând-o pur și simplu. Descoperirea acestei proteine BefA sugerează că aceasta are un rol suplimentar în microbiom în sensul creșterii populației de celule beta la începutul dezvoltării, protejând organismul în fața epuizării ulterioare prin atacul autoimun care are loc în diabetul de tip 1.
„Microbiomul joacă un rol în educarea sistemului imunitar. Dacă nu ai această educație, sistemul imunitar poate fi hiper-reactiv. Credem că există și acest alt strat aici – dacă nu dezvoltați un grup de celule beta împotriva unei perturbări viitoare, sunteți mai expuși riscului de diabet de tip 1. Un microbiom sănătos și divers joacă un rol cheie în construirea acelei populații de celule”, a conchis Guillemin.
Pentru descoperirea sa Hill a primit Premiul NOSTER & Science Microbiome, oferit oamenilor de știință tineri. Echipa speră că, în viitor, această descoperire să poată fi folosită în scop terapeutic, de exemplu, în fortificarea proactivă a microbiomilor sugarilor cu risc ridicat cu bacterii producătoare de BefA care ar putea să îi împiedice să dezvolte mai târziu diabet de tip 1.
Sursa foto: Dreamstime.com