Sari direct la conținut

Este sigur să donez sânge în timpul crizei coronavirus? Ce spune Ministerul Sănătății

HotNews.ro
Este sigur sa donez sange?, Foto: Observatorul roman de sanatate
Este sigur sa donez sange?, Foto: Observatorul roman de sanatate

România are mare nevoie de donatori de sânge în acest moment, iar la nivel internațional există un consens asupra siguranței transfuziilor sanguine în circumstanțele actuale ale pandemiei cu noul coronavirus, dau asigurări Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate, care desfășoară o campanie de informare în contextul epidemiei.

Donarea se realizează în condiții de siguranță, luându-se măsuri suplimentare pentru a fi împiedicată transmiterea coronavirusului, potrivit Ministerului Sănătății și Observatorului Român de Sănătate.

La nivelul centrelor de transfuzie s-au luat măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor, a personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine, dă asigurări Ministerul Sănătății. În plus, există un consens la nivel internațional asupra siguranței transfuziilor sanguine în circumstanțele actuale ale pandemiei cu noul coronavirus.

  • În toate centrele de donare din țară există un punct de triere unde se măsoară temperatura, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate și posibilele simptome ale infecției.
  • Donatorii primesc măști, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare și se asigură distanțarea optimă a donatorilor.
  • Nevoia de sânge nu se oprește odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. Este foarte important ca activitatea de donare de sânge să continue! Dacă nu ați călătorit în afara țării în ultimele 28 de zile, nu ați intrat în contact cu persoane infectate și nu prezentați simptome specifice infecției cu coronavirus, vă rugăm să donați sânge.
  • Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.
  • „Donează sânge! Generozitatea ta poate salva viețile altor oameni”, este mesajul Ministerului Sănătății și al Observatorului Român de Sănătate.

Observatorul Român de Sănătate, Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență derulează o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus.

Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate este Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică.

„Dacă aveți întrebări sau ați identificat informații despre care nu sunteți siguri că sunt adevărate, spuneți-ne prin formularul de pe această pagină https://health-observatory.ro/coronavirus/ . Ne ocupăm strict de informație medicală și dăm răspunsuri strict bazate pe ultimele dovezi științifice”, este mesajul lui Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate.

„Facem asta de ceva zile (și nu e chiar ușor) de când am început să lucrăm pro-bono împreună cu Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică la o campanie anti-dezinformare legată de coronavirus. Când spun noi, mă refer la Observatorul Român de Sănătate (alături de colegii mei Stefan Voinea, Dr Cristi Radu, Dr Marius Ungureanu, Dr Adrian Gheorghe) și la sprijinul excelent oferit de Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România prin medicii și specialiștii lor”, spune Vlad Mixich.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro