Covid-19: Ce se știe despre noile tulpini de coronavirus, britanică și sud-africană, care îngrijorează comunitatea științifică?
Apariția în Marea Britanie și în Africa de Sud a două noi tulpini de Sars-CoV-2, mai contagioase, după primele date, îngrijorează puternic comunitatea internațională. Ce se știe despre aceste variante, într-un grupaj realizat de AFP.
Ce sunt aceste tulpini Sars-CoV-2?
Toți virușii suferă mutații. Aceste mutații sunt modificări care apar în procesul de replicare a virușilor.
Cercetătorii au observat multiple mutații ale Sars-CoV-2 de la apariția sa, marea majoritate fără consecințe, dar unele îi pot oferi un avantaj pentru a supraviețui, printre care o transmisibilitate mai mare.
Detectat în noiembrie în Regatul unit, varianta B.1.1.7, de acum denumită VOC 202012/01, își are „probabil” originea în sud-estul Angliei, unde se crede că a apărut în septembrie, potrivit Imperial College de Londres.
Tulpina s-a extins rapid în Regatul Unite și în prezent a fost detectată în zeci de țări din lume, din Statele Unite, Coreea de Sud, Danemarca, Franța și până în India.
Majoritatea cazurilor sunt legate de Regatul Unit, dar pentru câteva nu a putut fi stabilită nicio legătură cu această țară, ceea ce dovedește că noua variantă s-a implantat deja local.
O altă variantă, denumită 501.V2, este de acum majoritară în Africa de Sud. A fost detectată în eșantioane care datau din octombrie și ulterior a fost reperată în alte câteva țări, în special în Regatul Unit și în Franța.
Pentru ambele variante, numărul cazurilor este subestimat, cred experții.
Cele două variante prezintă mai multe mutații, dintre care una, numită N501Y, este în centrul atenției. Ea se situează la proteina spike a coronavirusului, un punct de pe suprafața sa care îi permite să se atașeze de receptorii ACE2 ai celulelor umane pentru a le penetra și joacă astfel un rol esențial în infecția virală.
Această mutație este cunoscută pentru sporirea capacităților de atașare a unui virus de receptorii ACE2.
„Nu există o relație clar stabilită între atașarea la ACE2 și o transmisibilitate sporită, dar este plauzibil ca o astfel de relație să existe”, apreciază Centrul european de prevenție și control al bolilor (ECDC).
Sunt mai transmisibile noile tulpini Sars-CoV-2?
Mai multe studii științifice, care nu au fost încă evaluate de comunitatea științifică și se bazează în principal pe modelare, concluzionează că varianta britanică este mai transmisibilă. Acestea confirmă evaluările inițiale ale cercetătorilor NERVTAG care consiliază guvernul britanic și care estimau o transmise sporită între 50 și 70%.
Astfel potrivit calculelor London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), varianta britanică ar fi între 50 și 74% mai contagioasă.
În ultimul lor raport, publicat joi, cercetătorii de la Imperial College de Londres au analizat mii de genomuri ale virusului secvențiate între octombrie și decembrie. Prin două metode diferite, aceștia au concluzionat că această variantă are un „avantaj important” în termeni de contagiozitate: 50 până la 75% mai contagios, sau o rată de reproducere a virusului (R) între 0,4 și 0,7 superioară coronavirusului obișnuit.
Rezultatele preliminare privind virusul sud-african indică și ele o transmisibilitate mai puternică, dar mai puține date sunt disponibile.
Unii experți cred însă că nu există suficiente date pentru a evalua cu certitudine contagiozitatea celor două variante.
„Trebuie să rămânem prudenți. Rezultanta în termeni de incidență este o combinație de factori care asociază caracteristicile virusului dar și măsurile de prevenire și control aplicate”, a precizat Bruno Coignard, director pentru boli infecțioase la agenția sanitară franceză Santé Publique France.
Ridică mai multe probleme cele două noi tulpini SARS-COV-2?
„Nu există nicio informație asupra faptului că cele două tulpini ar fi mai grave”, notează ECDC. Dar riscul „în termeni de internări și de decese este ridicat”.
„Cine spune transmisibilitate mai puternică spune în cele din urmă o incidență mai mare și deci, chiar și la mortalitate egală, o presiune mai importantă asupra sistemelor de sănătate”, subliniază Bruno Coignard.
O variantă Sars-CoV-2 „50% mai transmisibilă ar pute o problemă mult mai mare decât o variantă 50% mai mortală”, a scris pe Twitter epidemiologul britanic Adam Kucharski, cu studii statistice în sprijin.
Why a SARS-CoV-2 variant that’s 50% more transmissible would in general be a much bigger problem than a variant that’s 50% more deadly. A short thread… 1/
— Adam Kucharski (@AdamJKucharski) December 28, 2020
Cu o rată de reproducere de 1,1, o rată de mortalitate de 0,8%, și 10.000 de persoane contaminate, se ajunge la 129 de decese într-o lună, a explicat el. Dacă rata de mortalitate crește cu 50%, numărul de morți ar atinge 193. Dar, dacă rata de transmisibilitate ar crește cu 50%, s-ar ajunge la 978 de decese.
Varianta britanică este „într-adevăr îngrijorarea momentului” deoarece „ne poate arunca într-o situație extrem de complexă”, a avertizat luni la radio franceinfo epidemiologul Arnaud Fontanet, membru al Consiliului Științific care consiliază guvernul francez.
De altfel, primele studii indică faptul că varianta britanică are un efect de contaminare mai mare asupra persoanelor sub 20 de ani.
Care este eficiența vaccinurilor asupra noilor tulpini de Sars-Cov-2?
În condițiile în care campania de vaccinare recent lansată a creat o undă de speranță pentru ieșirea din această criză sanitară mondială, unii se întreabă despre capacitatea vaccinilor de a lupta împotriva noilor tulpini.
Pentru ambele variante, „nu există la acest stadiu destule informații disponibile pentru a estima un risc asupra eficacității vaccinurilor”, precizează ECDC.
„În stadiul actual al cunoștințelor, experții cred că vaccinurile actuale vor fi eficiente împotriva acestor tulpini”, a declarat Henry Walke, de la Centrul american de prevenție și luptă împotriva bolilor (CDC), într-o conferință de presă, miercuri.
Cu toate acestea, varianta sud-africană pare să ridice la acest stadiu mai multe întrebări decât cea britanică în ceea ce privește eficiența vaccinurilor.
O mutație specifică prezentă la această variantă, dar nu și la cea britanică, ar putea teoretic să „ajute la ocolirea protecției imunitare oferite de o infecție anterioară sau de vaccinare”, a explicat luni Pr François Balloux, de la University College de Londres, citat de Science Media Centre.
Cu toate acestea, nimic nu indică la acest moment că această mutație este suficientă pentru a face varianta sud-africană rezistentă la vaccinurile actuale, a temperat Pr Balloux.
Laboratorul german BioNTech, care a creat împreună cu Pfizer primul vaccin împotriva Covid-19 autorizat în lume, a asigurat că este capabil, dacă va fi nevoie, să furnizeze un nou vaccin „în șase săptămâni” pentru a răspunde la o mutație.
Cum se poate lupta împotriva noilor tulpini de coronavirus?
Este „iluzoriu” să crezi că poți eradica sau împiedica total propagarea de noi variante, arată Bruno Coignard, care notează că obiectivul este să „întârzii la maxim” difuzarea lor.
Astfel, pentru țările unde noile variante nu sunt răspândite pe scară largă, ECDC recomandă „eforturi pentru încetinirea propagării, similare celor de la începutul epidemiei”: carantină pentru toate persoanele care vin din zone de risc, izolare și urmărirea contactelor, limitarea călătoriilor etc.
De asemenea, se recomandă urmărirea incidenței acestor variante.
La nivel individual, „pentru că aceste variante par să se răspândească mai ușor, trebuie să fim și mai vigilenți în măsurile de prevenție pentru a încetini propagarea Covid-19”, a subliniat Dr Walke, care a recomandat purtatul măștii, spălarea mâinilor, aerisirea încăperilor și evitarea mulțimilor de oameni.