Sari direct la conținut

Coronavirus: Bolsonaro le cere brazilienilor să nu se mai „văicărească” după două zile cu număr record de decese cauzate de COVID-19

HotNews.ro
Jair Bolsonaro, Foto: Fotoarena / ddp USA / Profimedia Images
Jair Bolsonaro, Foto: Fotoarena / ddp USA / Profimedia Images

După ce Brazilia a înregistrat timp de două zile consecutive un număr record de decese cauzate de COVID-19, președintele Jair Bolsonaro le-a cerut joi brazilienilor să nu se mai „văicărească” și să-și vadă mai departe de viață, relatează France24.

Brazilia a înregistrat anul trecut al doilea cel mai mare număr de decese la nivel mondial din cauza COVID-19, după Statele Unite.

Însă în timp ce în SUA pandemia a început să se diminueze în intensitate, Brazilia se confruntă cu cea mai gravă fază a sa de până acum, sistemul sanitar fiind în pragul colapsului.

„Destul cu nervozitatea și văicăreala. Cât timp vor mai continua plânsetele?”, a afirmat Bolsonaro în cadrul unei eveniment cu public.

„Pentru cât timp veți mai sta în case și închide totul? Nimeni nu mai poate suporta asta. Din nou, regretăm decesele dar avem nevoie de o soluție”, a adăugat acesta.

Ministerul sănătății din Brazilia a raportat joi 75.102 de noi infecții cu coronavirusul, cel mai mare număr din luna iulie a anului trecut și al doilea cel mai mare număr de la izbucnirea pandemiei.

Brazilia a înregistrat de asemenea joi 1.699 de decese cauzate de COVID-19, o ușoară scădere față de anterioarele două zile cu numere record.

Răspândirea alarmantă a noii tulpini depistată pentru prima dată în această țară a dus la impunerea de noi restricții în capitala Brasilia și în Sao Paolo, cel mai mare oraș brazilian.

Orașul turistic Rio de Janeiro a anunțat de asemenea joi impunerea unei carantine pe timpul nopții și limitarea programului de funcționare al restaurantelor.

Campania de vaccinare a guvernului federal avansează greoi, doar 3,5% din populație fiind inoculată cu o doză până acum însă guvernul a anunțat că negociază cu mai mulți furnizori achiziționarea unor doze suplimentare.

Varianta braziliană a coronavirusului, depistată pentru prima dată în regiunea Amazonia, provoacă îngrijorări în rândul experților deoarece pare mai contagioasă și capabilă să reinfecteze persoanele care s-au vindecat deja de COVID-19.

Institutul medical guvernamental Fiocruz a afirmat că a depistat varianta amazoniană, cea britanică și sud-africană răspândindu-se în diferite zone ale țării.

„Ne confruntăm cu cea mai sumbră perspectivă pentru pandemie de la izbucnirea acesteia”, a afirmat Gonzalo Vecina Neto, fostul director al Anvisa, autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Brazilia.

Guvernatori ai statelor braziliene și experți medicali au criticat aspru gestionarea pandemiei de către guvernul federal și în special pe Bolsonaro care a luat în derâdere și minimalizat în mod repetat severitatea COVID-19, măsurile antiepidemice și vaccinurile împotriva coronavirusului.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro