Sari direct la conținut

Agenția Europeană pentru Medicamente: „Posibilă legătură” între vaccinul Johnson & Johnson și cazurile de tromboze / Beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile

HotNews.ro
Vaccinul Johnson & Johnson, Foto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia
Vaccinul Johnson & Johnson, Foto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a găsit o posibilă legătură între vaccinul anti-Covid dezvoltat de Johnson & Johnson și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge care au determinat autoritățile din SUA și Europa să suspende distribuirea sa, relatează The Guardian.

Comitetul de siguranță farmacovigilență al EMA a concluzionat că un avertisment privind aceste posibile efecte secundare ar trebui adăugat prospectului vaccinului dar că beneficiile sale sunt mai mari decât riscurile, potrivit unui comunicat remis marți de agenție.

„[Boala] Covid-19 este asociată cu un risc de spitalizare și moarte. Combinația raportată de cheaguri de sânge și nivel scăzut al trombocitelor este foarte rară și beneficiile generale ale [vaccinului Johnson & Johnson] în prevenirea Covid-19 sunt mai mari decât riscul efectelor secundare”, afirmă EMA în comunicat.

Johnson & Johnson a anunțat marțea trecută că va amâna distribuirea vaccinului său anti-Covid în Europa, la o zi după livrarea primelor loturi, sfătuind guvernele să depoziteze dozele primite până când EMA va lua o decizie cu privire la siguranța vaccinului.

Decizia Johnson & Johnson a venit în aceeași zi în care administrarea vaccinului său împotriva coronavirusului a fost suspendată în Statele Unite. Informații apărute săptămâna aceasta sugerează că autoritățile americane ar putea relua de vineri inoculările cu acest vaccin.

Autoritățile din SUA și UE investighează posibilele legături între vaccinul Johnson & Johnson și 6 cazuri de femei care au dezvoltat cheaguri de sânge la creier în decurs de două săptămâni de la inoculare, una dintre acestea pierzându-și viața.

Îngrijorările sunt similare cu cele din jurul vaccinului Oxford/AstraZeneca a cărui administrare a fost restricționată în mai multe țări din cauza temerilor privind formarea de cheaguri de sânge, în special în rândul femeilor mai tinere.

Atât vaccinul Johnson & Johnson cât și cel al Oxford/AstraZeneca sunt vaccinuri „vector viral” care iau un alt virus ca purtător care este modificat încât să poarte informații genetice în organism pentru a lupta împotriva Covid.

Ambele folosesc un tip foarte comun de virus numit adenovirus ca purtător.

Acestea diferă de vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna care se bazează pe tehnologia mRNA.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro