Pfizer anunță că o pastilă împotriva COVID-19 ar putea fi gata până la sfârșitul anului
Evoluția pandemiei de COVID-19 ar putea fi în curând schimbată radical de o pastilă care să combată boala cauzată de coronavirus în stadiile sale incipiente, relatează Insider.
CEO-ul Pfizer Albert Bourla a declarat marți pentru CNBC că o pastilă antivirală administrată pe care orală din confortul propriei locuințe ar putea fi disponibilă publicului larg până la sfârșitul acestui an.
Bourla a mai afirmat că se așteaptă ca acest medicament experimental să fie eficace împotriva mai multor variante ale coronavirusului și că va fi folosit pentru a trata pacienții diagnosticați cu COVID-19 la debutul bolii, cu mult înainte de agravarea acesteia și nevoia de terapie intensivă.
Acesta a adăugat de asemenea că unul dintre beneficiile majore ale medicamentului va consta în faptul că oamenii nu vor mai fi nevoiți să meargă la spital pentru a primi tratament pentru COVID-19.
Pastila, care va face parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibatori de protează, funcționează prin atașarea de enzimele virale, oprind reproducerea virusului în celulele umane. Acești inhibatori atacă SARS-CoV-2 și împiedică replicarea acestuia în sistemul nostru respirator.
Inhibatorii de protează sunt folosiți în prezent pentru a trata și alte boli precum HIV sau hepatita C.
„Acest lucru ne permite să credem că [medicamentul] va fi mult mai eficace împotriva mai multor variante. Este o veste bună și avansăm cu studiile, urmând să avem mai multe vești în perioada verii”, a afirmat Bourla.
CNBC notează că testele clinice pentru noul medicament, cunoscut în prezent ca PF-07321332, au început în luna martie.
Potrivit unor documente consultate de jurnaliștii de la The Telegraph, compania farmaceutică intenționează ca PF-07321332 să fie administrat în combinație cu doze mici de Ritonavir, un antiviral folosit în prezent pentru tratarea HIV.
Ritonavir va funcționa ca un „booster” (întăritor) pentru a crește cantitatea de PF-07321332 din sângele unui pacient și crește eficacitatea dozei.
„Siguranța medicamentului a fost studiată pe animale. Niciun risc semnificativ sau îngrijorări legate de sănătate nu au fost identificate în aceste studii pe animale iar medicamentul studiat nu a provocat efecte secundare la nicio doză care va fi folosită în studiile clinice [pe oameni]”, afirmă documentele consultate de The Telegraph.
Bourla a confirmat de asemenea că Pfizer va continua testarea vaccinului său anti-Covid pe copii cu vârsta între 6 luni și 11 ani și s-a declarat „foarte optimist” că Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA va aproba în curând administrarea vaccinului pentru adolescenți.
Citește și: