Sari direct la conținut

Personaje mitologice sculptate, un Scrooge din teracota, peisaje citadine si portrete pline de expresivitate in expozitia "De la prima expresie…", la Castelul Cantacuzino

HotNews.ro

Personaje mitologice sculptate, un Scrooge din teracotă, peisaje citadine, tors-uri și portrete pline de expresivitate vor fi expuse, începând de sâmbătă, la Castelul Cantacuzino, în expoziția colectivă „De la prima expresie…”, semnată de membri ai Societății Artiștilor Figurativi din România (SAFR). Expozitia va fi vernisata sambata 17 martie, de la ora 13.00, în Galeria de Artã a Castelului Cantacuzino din Busteni.

Expoziția „De la prima expresie…”, care se va încheia pe 10 iunie, cuprinde lucrãri semnate de Theodora Daniela Capãt, Cornel Corcãcel,Corneliu Drãgan-Târgoviște, Marusia Nițã, Raul Popa, Lucian Prunã și Liviu-Adrian Sandu, aceștia fiind câștigãtorii concursului de proiecte organizat în 2017 de Castelul Cantacuzino.

Astfel, vizitatorii se vor putea bucura de o cãlãtorie deplinã în lumea artei. Theodora Daniela Capãt îmbinã perfect imaginația cu realismul, Cornel Corcãcel se joacã cu culorii vii și proaspete, iar Corneliu Drãgan-Târgoviște îi va purta pe iubitorii de artã în diferite regiuni prin peisajele sale citadine. De asemenea, vizitatorii vor putea admira lucrãrile în teracotã ale sculptorului Liviu Adrian Sandu, un artist preocupat de redarea atitudinilor și expresiilor umane, dar și operele Marusiei Nițã, o artistã ce evidențiazã prin sculpturile ei puterea corpului uman, contracția mușchilor și reacția acestora la mișcare.

Cãlãtoria în lumea artei va continua cu pictorul Lucian Prunã, care creeazã pentru privitor o poveste dincolo de obiectele statice, elementele picturale fiind strategic așezate astfel încât artistul sã realizeze o armonie. Totodatã, pe simezele Galeriei de Artã a Castelului Cantacuzino, turiștii vor putea descoperi personajele pictorului Raul Popa, studiate cu minuțiozitate, lucrãri unde emoțiile puternice ies în evidențã.

Theodora Daniela Capãt este absolventã a Academiei de Artã Realistã a Suediei din Stockholm, în prezent lucrând ca profesoarã la aceastã instituție.

Cornel Corcacel: Umbra asteptarii

Cornel Corcacel: Umbra asteptarii

Foto:

Cornel Corcãcel este absolvent al Academiei de Arte „George Enescu” din Iași, iar, în prezent, este profesor la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați.

Marusia Nițã este absolventã a secției de Artã Decorativã, cu specializarea picturã muralã, din cadrul Universitãții de Arte București. De asemenea, aceasta predã la Sacred School of Art din Florența și lucreazã în atelierul ei privat din localitatea Sesto Fiorentino.

Lucian Prunã este masterand al secției Artã Sacrã a Facultãții de Teologie Ortodoxã din București și absolvent al cursului de varã organizat de Academia de Artã din Florența.

Liviu-Adrian Sandu a fost, din 2005 pânã în 2017, muzeograf la Muzeul de Artã Vizualã din Galați și, începând cu anul universitar 2017 – 2018, profesor titular la Facultatea de Arte Galați a

Universitãții „Dunãrea de Jos”.

Corneliu Drãgan-Târgoviște a absolvit cursurile Facultãții de Instalații, dar, în 1990, s-a rupt definitiv de meseria de inginer și s-a dedicat exclusiv picturii. Din 2003, acesta este membru al

Societãții de Acuarela din Birmingham (Marea Britanie), iar, din 2016, membru asociat al National Watercolor Society, California (SUA).

Raul Popa este absolvent al cursurilor Facultãții de Arte, secția Picturã, din cadrul Universitãții „Dunărea de Jos” Galați.

Societatea Artiștilor Figurativi din România a fost înființatã din dorința de a promova excelența artisticã, de a restabili standardul ridicat, avut odinioarã, al performanțelor artistice în desen, picturã și sculpturã, de a readuce în atenția privitorului frumusețea peisajelor și corpului uman scutit de transfigurãrile ori mutilãrile secolului 20.

Galeria de Artã a Castelului Cantacuzino a luat ființã în 2015, prima sa expoziție fiind dedicatã pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat apoi lucrãri grafice ale artiștilor Pablo Picasso, Marc

Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, dar și expoziții de artã contemporanã cu lucrãri ale artiștilor Andrei Gamarț, Nadine Kseibi și Mirela Iordache.

Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumentul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa.

În 2010, castelul a fost deschis spre vizitare și de atunci a devenit una dintre cele mai importante atracții de pe Valea Prahovei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro