Sari direct la conținut

Ce spune Ligia Deca despre laudele excesive primite după rezultatele dezastruoase la testele PISA

HotNews.ro
Ligia Deca, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ligia Deca, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Zeci de conturi au avut mesaje de laudă pentru sistemul de învățământ românesc și ministrul Educației, Ligia Deca, după ce aceasta a publicat un mesaj optimist despre rezultatele extrem de slabe la testele PISA.

Vă reamintim că ministrul Educației, Ligia Deca, a fost asaltată marți pe contul său oficial de Facebook de oameni care laudă sistemul românesc de învățământ și rezultatele testelor PISA 2022, prezentate într-o notă pozitivă de membra cabinetului Ciolacu.

Majoritatea conturilor care au comentat și au apreciat mesajul transmis de Ligia Deca distribuie postările liderului PNL, Nicolae Ciucă, apreciind că sistemul educațional românesc este „rezilient” și „participativ”, preluând astfel o parte din discursul ministrei, fost consilier prezidențial pentru educație în echipa lui Klaus Iohannis.

Potrivit Factual, identitatea celor care au comentat la postările ministrului Educației au ridicat semne de întrebare, descoperind o rețea de peste 50 de conturi false care distribuie frecvent sau interacționează cu postările membrilor Partidului Național Liberal.

„Pagina doamnei ministru nu este administrată de Ministerul Educației, deci instituția nu are ce poziție oficială să dea aici decât că nu o administrează”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Larisei Gojnete, pentru Libertatea.

Prin vocea purtătoarei de cuvânt a ministerului Deca a transmis că pagina nu este promovată cu bani.

„Poziția doamnei ministru este că această pagină nu a fost și nu va fi promovată cu bani și că este departe de dumneaei vreo intenție de a folosi strategii lipsite de etică. Nu există vreo strategie de acest fel. Dacă vă uitați pe pagină, în niciun caz nu sunt în majoritate comentariile pozitive”, a mai spus Gojnete.

Postarea lui Deca a început să strângă mesaje negative după ce HotNews.ro a semnalat prezența unor mesaje de la conturi care promovează în mod regulat conținutul liderului PNL, Nicolae Ciucă.

Gojnete nu a știut să spună de cine este administrată pagina oficială a ministrului Ligia Deca.

„Nu am informația. În mod sigur nu vorbim de un serviciu care să fie plătit”, a spus Gojnete.

Deca, înregistrată când povestea că angajaţii din minister şterg comentariile negative la adresa ei

În urmă cu o lună, Ligia Deca a povestit, la o dezbatere, că este deranjată de comentariile negative care o vizează şi care sunt postate pe rețelele de socializare.

Deca a fost întregistrată în timp ce spunea că angajații „de la comunicare” din ministerul pe care îl conduce șterg astfel de mesaje.

  • „Atunci când postez ceva referitor la activitatea mea de ministru… Sigur, colegii mei de la Comunicare se ocupă să şteargă astfel de lucruri, dar sunt foarte multe înjurături, atacuri la persoană, neadevăruri, chestiuni care ţin de caracteristicile mele fizice sau de cum mă îmbrac sau de familia mea şi aşa mai departe.
  • Şi eu sunt un adult care ştiu mecanismul psihologic care generează astfel de chestiuni, ştiu că nu e vorba despre mine şi, cu toate acestea, dacă n-apucă colegii mei să le şteargă suficient de repede, mă încarc negativ. Am o zi proastă!”, a spus Ligia Deca în înregistrarea audio difuzată de B1 TV pe 1 noiembrie.

Rezultatele dezastruoase la testele PISA

Rezultatele testelor PISA 2022 arată că sistemul de învățământ românesc se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană când vine vorba despre aceste trei domenii, fiind superior doar celui din Bulgaria.

De altfel, elevii români au obținut scoruri medii similare cu cele înregistrate în 2018, lucru prezentat într-o cheie pozitivă de Ministerul Educației, dar și de Ligia Deca pe pagina sa de Facebook.

  • „Una dintre concluziile raportului PISA 2022 este că avem un sistem de educație rezilient și că, prin măsurile luate, am reușit să limităm efectele pandemiei.
  • Statistic, rezultatele României la PISA 2022 s-au menținut la aproximativ același nivel ca în 2018.
  • La matematică, de exemplu, ponderea OECD a elevilor aflați la nivelul 2 sau mai sus de competență a scăzut cu 7 puncte procentuale, de la 76% în 2018, la 69% în 2022, în timp ce rezultatele țării noastre au rămas aproape stabile.
  • Am punctat, în cadrul evenimentului de prezentare a raportului PISA 2022, faptul că trebuie să facem tot posibilul pentru a crește procentul elevilor români care obțin performanțe medii și ridicate la lectură, matematică și științe”, a scris Deca.

Ministrul a subliniat că noua lege a învățământului preuniversitar care a intrat în vigoare în luna septembrie 2023, promulgată cu fast de Klaus Iohannis, după ce șeful statului a inițiat proiectul „România educată” în urmă cu 7 ani și lansat în dezbatere publică în decembrie 2018, adică în perioada când s-au dat testele PISA, comparate acum cu cele date publicității marți.

În 2018, elevii români au înregistrat cel mai mic punctaj din ultimii șase ani la testele PISA.

Situația rămâne aproape neschimbată în 2022. În linii mari, aproape jumătate dintre elevii de 15 ani nu înțeleg ce citesc, doar unul din doi face conexiuni matematice și 56% pot identifica explicația corectă privind fenomenele științifice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro