Costul total al achizitiei celor patru corvete multirol construite la santierul Damen din Galati: 1,6 miliarde de euro, dublu fata de cat a fost vehiculat initial
Romania vrea sa cumpere patru corvete multirol de ultima generatie direct de la producatorul olandez Damen ce ar urma sa le construiasca la santierul naval pe care il detine la Galati. Programul ar urma sa se deruleze pe o perioada de sapte ani, insa, in Hotararea de Guvern pusa in dezbatere publica, valoarea contractului era prezentata defalcat doar pe patru ani – un total estimat la 800 mil. euro. In realitate, pe cei sapte ani ai programului costul estimat este de 1,6 miliarde de dolari, o suma dubla. MApN a explicat pentru HotNews.ro ca intreaga valoare este una estimata si include si achizitia munitiilor, suportul logistic initial, instruirea echipajelor, dar si o colaborare a santierului Damen in modernizarea altor nave ale Fortelor Navale.
Patru corvete multirol pentru Fortele Navale – produse in Romania la santierul naval Damen din Galati
Romania vrea sa cumpere patru noi corvete multifunctionale pentru a inlocuia actualele corvete depasite din punct de vedere operational si tehnic, iar Ministerul Apararii Nationale promoveaza o hotarare de guvern prin care statul sa achizitioneze direct corvetele ce vor fi construite la santierul naval de la Galati, al groupului olandez Damen.Vezi aici detalii.
Pentru acest proiect singura valoare facuta publica initial a fost cea din Nota de Fundamentare a proiectului de HG, document in care costul programului era defalcat doar pe primii patru ani, intre 2017 si 2020. Costul defalcat insuma 3,6 miliarde de lei (circa 800 de milioane de euro). Programul insa are o durata de implementare de sapte ani, cu prima corveta livrata in primii 2,5 ani de la semnarea acordului.
Surse apropiate situatiei au precizat, insa, pentru HotNews.ro ca intreaga valoare estimata a proiectului pe cei sapte ani ar fi de fapt dubla si ca, la solicitarea Ministerului de Finante, proiectul Hotararii de Guvern ce va ajunge la aprobare pe masa Executivului va contine defalcarea sumei pe toata durata programului.
Programul de inzestrare cu cele patru corvete: 1,6 miliarde de euro (cu TVA) / Corvete, munitie, instructaj si suport pentru proiecte de modernizare a altor nave
La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Apararii Nationale a confirmat ca valoarea intregului program pe cei sapte ani este de 1,6 miiarde de euro, cu tot cu TVA, dar a explicat ca suma estimata contine mai multe elemente, printre care si inzestrarea cu armament ale noilor nave.
„Valoarea estimata a programului, pentru un numar de 4 corvete multirol, pe intreaga perioada de sapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA) in care sunt cuprinse si achizitia munitiilor si suportul logistic initial, care include si instruirea echipajelor”, a precizat MApN la solicitarea HotNews.ro.
Potrivit oficialilor de la Aparare, constructia si dotarea navelor vor fi realizate in Romania, la Santierul Naval Damen Galati, „atat in activitatea de realizare propriu-zisa a corvetelor, cat si in proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Fortelor Navale Romane, respectiv a celorlalte obligatii de actiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze. Prima corveta multifunctionala ar putea fi livrata intr-un interval de timp de aproximativ 2,5 ani de la momentul semnarii contractului, ceea ce este esential pentru interesele Romaniei in contextul actual de securitate din zona Marii Negre”.
De ce a ales MApN sa achizitioneze direct corvetele de la grupul Damen?
MApN explica faptul ca a ales sa colaboreze cu Damen si santierul sau din Galati dupa ce „in Studiul de concept pentru produsul „Corveta multifunctionala”, elaborat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerintele fortelor navale romane. Dintre toate aceste proiecte, clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezinta cele mai mari avantaje avantaje”.
„Conform procedurii specifice, activitatile compensatorii aferente contractului se vor desfasura prioritar in urmatoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilitati ale fortelor navale romane, realizarea facilitatilor de instruire, constituirea centrului de mentenanta si a facilitatilor de depozitare a munitiilor in Romania”, mai detaliaza MApN.
Oficialii de la Aparare mai precizeaza ca realizarea navelor in Romania ar reprezenta „o oportunitate importanta de dezvoltare, atat pe orizontala, in industria de profil nationala, cat si in spectrul mai larg, al altor companii romanesti”.
Corveta Damen SGMA 10514
Lungime: 105,11 m
Latime: 14,02 m
Viteza maxima: 28 noduri
Autonomie (la 14 noduri): 5.000 mile marine
Echipaj: 120
Propulsie: CODOE 2×10000 kW + 2×1300 kW, CPP
Deplasament: 2365 tone
Armamement compatibil
– Tun de calibru mediu – 76 mm;
– Close in weapons system;
– 2 x arme de calibru mic
– 2 X lansatoare SSM (racheta sol-sol)
– 12 celule cu lansare verticala pentru aparare antiaeriana de raza scurta
– 2 X lansatoare de torpile
– 2 X decoys/chaff;
– ECM.
Senzori/Radar:
– 3D surveillance & target indication radar & IFF;
– Radar/electro-optical fire control;
– Hull mounted sonar;
– ESM.
Heliport pentru eclioptere pana in 10 tone
Hangar pentru elicopter
Poate sustine 2 barci pentru trupe cu coca rigida (RHIB)
Vezi aici toate specificatiile modelului SIGMA 10514 (.pdf, ~2MB)