Fostul agent guvernamental care a schimbat apărarea statului la CEDO în cazul Dragnea vs. România este membru al CA TAROM
Avocatul Viorel Mocanu, care a demisionat recent din funcția de agent guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), schimbând linia de apărare a statului român în procesul cu fostul lider al PSD Liviu Dragnea, a rămas în funcția de membru al Consiliului de Administrație al TAROM, după cum a confirmat, luni, compania națională de transport aerian pentru HotNews.ro.
„Dl. Mocanu este în prezent membru al CA TAROM. Mandatul său a fost prelungit împreuna cu mandatul altor administratori în data de 15.07.2019”, a comunicat luni echipa TAROM, la solicitarea HotNews.ro.
Conform declarației de avere depuse de Mocanu în mai 2019, el încasase suma de 7.302 lei ca membru al CA al Tarom. Conform site-ului oficial al TAROM, membrii Consiliului de administrație al companiei primesc o remunerație de 12.500 de lei brut, pe lună.
De asemenea, din octombrie 2018 până în februarie 2019, Mocanu a fost consilier onorific pentru relații externe al ministrului Sănătății, Sorina Pintea.
Din februarie 2012, Viorel Mocanu, care le fusese avocat inclusiv lui Sorin Oprescu și Oanei Zăvoranu, a fost numit agent guvernamental al României la Curtea Eurpeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Mocanu a fost numit în MAE pe 12 februare 2019, mai întâi pe o funcție de director, cum era încadrată poziția de agentul guvernamental la CEDO atunci, iar apoi a fost promovat secretar de stat, din 16 aprilie 2019. El și-a dat demisia, iar în 21 august 2019 a fost eliberat oficial din funcția de secretar de stat, agent guvernamental al României la CEDO, de către premierul Viorica Dăncilă.
Iată însă că Viorel Mocanu a rămas membru al Consiliului de Administrație al TAROM, funcție remunerată cu 12.500 de lei brut, pe lună, conform site-ului oficial al companiei de stat. Dacă se plătesc impozite și constribuții sociale, un membru al CA al TAROM ar mai rămâne cu circa 7.300 de lei net pe lună.
Menționăm că HotNews a încercat să obțină o reacție de la Viorel Mocanu, însă acesta nu a răspuns la apelul telefonic și la sms până la publicarea acestui articol.
Potrivit unor surse din Ministerul Afacerilor Externe, Mocanu a făcut obiectul unor controale ale Corpului de Control din MAE, din cauza funcției sale remunerate din CA TAROM în paralel cu statutul pe care îl avea în cadrul MAE. Cei de la Corpul de Control îl bănuiau pe Mocanu că s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate între statutul de membru al Corpului diplomatic și cel de membru al CA al unei companii și s-au gândit să sesizeze și Agenția Națională de Integritate in privința lui, mai spun sursele MAE.
De asemenea, procurorii DNA au început o investigație privndu-l pe Viorel Mocanu, ca urmare a observațiilor depuse de acesta în cauza Dragnea contra României, dar Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut dosarul de la DNA. Contactată de HotNews oficial, DNA nu a confirmat și nici nu a infirmat existența dosarului.
Potrivit surselor judiciare consultate de HotNews.ro, pe 22 iulie 2019, Viorel Mocanu, pe atunci secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, a fost la sediul Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. O zi mai târziu, pe 23 iulie, procuroarea SIIJ Adina Florea a cerut de la DNA documentele din dosarul care l-ar privi pe Mocanu, în chestiunea poziției României la CEDO în cauza Dragnea contra României, au precizat sursele.
Amintim că HotNews.ro a constatat, consultând documentele depuse la CEDO, că Viorel Mocanu, proaspăt numit agent guvernamental al României, în februarie 2019, a schimbat linia de apărare a României în procesul deschis de Liviu Dragnea la CEDO, cerând aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.
Imediat ce a fost pus în funcția în care reprezintă statul român în procesele de la CEDO, Mocanu a transmis Curții 7 pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu combate afirmațiile „adversarului” său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le și susține.
Specialiști în drept consultați de HotNews.ro au precizat atunci că o astfel de schimbare de strategie nu ar fi putut fi făcută de agentul guvernamental Mocanu decât cu aviz de la ministrul de Externe de atunci, Teodor Meleșcanu.
HotNews.ro a întrebat oficial, în scris, MAE dacă Meleșcanu i-a dat lui Mocanu voie să schimbe în felul acesta apărarea României, dar ministerul nu ne-a răspuns.