Sari direct la conținut

Care sunt cele mai falsificate banconote în România. DIICOT: Au apărut tipologii noi de fals

HotNews.ro
Bani confiscati de politie, Foto: Politia Romana
Bani confiscati de politie, Foto: Politia Romana

Procurorii spun că în România au apărut tipologii noi de fals de monedă, modurile de operare rămânând tranzacţiile directe între persoane fizice, care au ca obiect achiziţia de bunuri şi tranzacţiile de schimb valutar. De asemenea, pe teritoriul național a apărut „un tip de fals extrem de periculos”, la bancnota din cupiura de 500 euro, conform DIICOT.

Falsificatorii de monedă manifestă un interes în creștere pentru moneda naţională față de cotele înregistrate în anii precedenți, atât în privința tipologiilor de fals, cât şi a cantităţilor produse, bancnota cea mai vizată în procesul contrafacerii fiind cea din cupiura de 100 lei, conform raportului de activitate al DIICOT pentru anul 2019.

Pentru moneda euro, în anul 2019 s-au înregistrat creșteri ale plasării de bancnote, cele mai utilizate bancnote contrafăcute fiind cele din cupiura de 20, 50 și 100 euro.

Procurorii spun că pe teritoriul național au apărut tipologii noi de fals, însă modurile de operare folosite nu au fost moduri particulare, ci deja consacrate şi anume, tranzacţiile directe între persoane fizice, care au ca obiect achiziţia de bunuri şi tranzacţiile de schimb valutar.

De asemenea, pe teritoriul național a apărut un tip de fals extrem de periculos, codificat P11, la bancnota din cupiura de 500 euro. În ceea ce privește dolarul american, în anul 2019, plasările au fost în creștere față de anii anteriori, bancnota uzitată într-o proporție de 98% fiind cea din cupiura de 100 de dolari.

În anul 2019, din cele 216 cauze de soluționat având ca obiect infracțiuni de fals de monedă, din care 113 cauze nou înregistrate, au fost soluționate 30 cauze, față de 55 cauze în 2018, ceea ce reprezintă o scădere cu 45,45%. Dintre acestea, au fost soluționate prin rechizitoriu și acorduri de recunoaștere a vinovăției 6 cauze, față de 12 cauze în 2018 (scădere cu 50%), cu 22 inculpați trimiși în judecată, față de 26 inculpați în 2018 (scădere cu 15,38%), dintre care 9 inculpați arestați preventiv trimiși în judecată, față de 7 inculpați arestați preventiv în anul 2018 (creştere cu 28,57%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro