Sari direct la conținut

VIDEO Klaus Iohannis, la decernarea premiului Otto cel Mare / Uniunea Europeană și SUA fac parte din aceeași comunitate de valori / Ceea ce apropie cele două maluri ale Atlanticului este mult mai profund decât diferențele din prezent

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele Klaus Iohannis a primit miercuri, la Magdeburg (Germania), premiul „Otto cel Mare” („Kaiser-Otto-Preis 2020”), pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”.

În discursul susținut după primirea premiului, Klaus Iohannis a afirmat că actuala criză cu care se confruntă omenirea „a arătat că suntem interdependenţi nu numai în interiorul Uniunii, dar şi în raport cu mediul global”.

„Pe acest fond ni s-a întărit convingerea că trebuie să consolidăm legătura transatlantică, care este de importanță vitală pentru noi și reprezintă fundamentul civilizației occidentale. Uniunea Europeană și SUA fac parte din aceeași comunitate de valori, iar ceea ce apropie cele două maluri ale Atlanticului este mult mai important și profund decât diferențele din prezent”, a subliniat președintele.

Șeful statului s-a declarat „ferm convins că o Uniune puternică – atât intern, cât şi pe plan global – va continua să aducă bunăstare și securitate cetățenilor săi, va continua să inoveze, să facă față provocărilor tehnologice și să gestioneze crize majore, să fie un actor economic competitiv, precum și un model de democrație și valori”.

„România şi Germania, ca state ferm dedicate procesului de integrare europeană, sunt parteneri naturali în acest demers”, a mai spus Klaus Iohannis.

Premiul constă într-o plachetă lucrată de către unul dintre cei mai renumiți realizatori de medalii din lume, profesorul Bernd Göbel.

Medalia, cuprinzând pe avers portretul laureatului, iar pe revers unul dintre sigiliile Împăratului Otto cel Mare, a fost înmânată Președintelui României de către Primarul general al orașului Magdeburg, domnul Lutz Trűmper, în calitate de gazdă a evenimentului.

Evocând meritele președintelui României, șeful diplomației germane, Heiko Maas, în discursul Laudatio rostit cu acest prilej, a arătat: „Ca primar al Sibiului sau ca președinte al țării dumneavoastră și reprezentant ferm al Europei, premisa acțiunilor dumneavoastră a fost întotdeauna că dezvoltarea și prosperitatea României sunt indisolubil legate de dezvoltarea și prosperitatea Europei”. În încheierea intervenției sale, ministrul federal de Externe l-a felicitat pe președintele României, arătând că „Astăzi ne exprimăm mulțumirea, acordând Premiul Kaiser Otto al orașului Magdeburg unui laureat demn, unui mare european și unui prieten apropiat al țării noastre: Președintele Klaus Iohannis”.

Ceremonia de decernare a premiului are loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfinților Mauritius și Katharina), loc simbolic, cu semnificație deosebită pentru istoria Europei, care adăpostește de peste 1000 de ani mormântul lui Otto I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, transmite Administrația Prezidențială.

În cadrul festivității, discursul Laudatio va fi rostit de către Heiko Maas, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania. La ceremonie vor fi prezenți Reiner Haseloff, Premierul landului Saxonia Anhaltină, Rainer Robra, Ministru de Stat și Șef al Cancelariei de Stat Saxonia Anhaltină, precum și Lutz Trűmper, Primarul general al orașului Magdeburg.

Premiul „Otto cel Mare” este acordat, o dată la doi ani, personalităților și organizațiilor care au merite deosebite în procesul european de unificare și în promovarea gândirii europene. Distincția a fost acordată pentru prima dată în anul în 2005, cu ocazia aniversării a 1200 de ani de existență a orașului Magdeburg.

Printre personalitățile cărora li s-a decernat până în prezent această distincţie se numără Cancelarul Germaniei Angela Merkel, fostul Preşedinte al Germaniei Richard von Weizsäcker, fostul Președinte al Letoniei Vaira Vīķe-Freiberga, precum și fostul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Federica Mogherini. În anul 2015, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a fost prima instituţie distinsă cu acest premiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro