Sari direct la conținut

Descinderi în Capitală și în 17 județe, la spitale și la zeci de cabinete pentru modul în care au gestionat deșeurile medicale

HotNews.ro
Descinderi în Capitală și în 17 județe, la spitale și la zeci de cabinete pentru modul în care au gestionat deșeurile medicale

Aproape 200 de percheziții au loc joi dimineață în București și în 17 județe, la sediile și locuințele unor persoane fizice și juridice, într-un dosar de evaziune fiscală, abuz în serviciu și poluare prin evacuare de deșeuri, a anunțat Poliția Română. Conform unor surse judiciare, sunt vizate mai multe spitale și aproximativ 50 de cabinete medicale individuale și entități a căror activitate generează deseuri medicale. Totodată, ancheta vizează și achiziții publice de materiale sanitare din perioada stării de urgență.

Conform Poliției Române, în această dimineață, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș pun în aplicare 190 de mandate de percheziție domiciliară, în 17 județe și în București, la sediile și locuințele unor persoane fizice și juridice. Acestea sunt suspectate de evaziune fiscală, abuz în serviciu și poluare prin evacuare de deșeuri.

Ancheta se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, iar perchezițiile au loc în București și în județele Mureș, Botoșani, Iași, Suceava, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Prahova, Sibiu, Teleorman și Vaslui.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2018-2020, o societate comercială din județul Mureș, având ca obiect de activitate preluarea deșeurilor și predarea lor către incineratoare autorizate, cu activitate în 17 județe, nu ar fi înregistrat în evidențele contabile relațiile comerciale stabilite.

De asemenea, pentru a evita costurile privind incinerarea legală și înregistrarea în contabilitate a facturilor de prestări servicii, firma ar fi evacuat în natură deșeurile preluate.

În activități ar fi fost angrenate unități medicale și societăți cu profil medical, ale căror evidențe ar fi fost trunchiate, astfel încât agentul economic în cauză s-ar fi sustras de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, mai spun reprezentanții Poliției Române. Totodată, ancheta vizează și aspecte privind achiziții publice de materiale sanitare din perioada stării de urgență.

Prejudiciul cauzat bugetului statului este estimat, până în acest moment, la 380.000 de lei.

La finalul perchezițiilor ar urma să fie puse în aplicare 5 mandate de aducere.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că ar fi implicate spitale de stat, private, cabinete medicale și unități cu profil medical. Între acestea, spitalele din Târnăveni, Mediaș, Săveni, Darabani, Ștefănești, Dorohoi și alte aproximativ 50 de cabinete medicale individuale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro