Scandalul trecerii Poliției Judiciare la parchete. Cîțu evită să se pronunțe
Trecerea Poliției Judiciare de la Ministerul de Interne în subordinea parchetelor a creat noi tensiuni în coaliție, PNL opunându-se acestei măsuri, prevăzute în programul de guvernare și în proiectul Legii privind organizarea judiciară pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției. Întrebat miercuri despre acest scandal, premierul Florin Cîțu a evitat să se pronunțe, spunând că așteaptă concluziile grupului interministerial care va discuta pe tema legilor justiţiei.
- „Trecerea Poliției Judiciare e o mică parte din legile justiției. Se va forma grup interministerial pe toate legile justiției și așteptăm concluzia acestui grup de lucru”, a spus Cîțu, răspunzând unei întrebări, la finalul ședinței de guvern de miercuri.
Co-preşedintele USR PLUS Dan Barna a anunțat, marţi, că în urma discuțiilor din Coaliție s-a decis crearea unui grup interministerial care va discuta pe tema Legilor Justiţiei, astfel încât să existe susţinere pentru acest proiect. Liberalii și-au exprimat nemulțumirea față de ministrul Justiției Stelian Ion și au criticat faptul că nu au fost consultați înainte ca pachetul de legi să fie pus în dezbatere publică.
Una dintre nemulțumirile PNL și ale ministrului de Interne, Lucian Bode, este legată de trecerea Poliției Judiciare de la MAI la parchete.
Lucian Bode consideră „imposibil” ca poliţiştii judiciari să treacă de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Justiţiei, pentru că este vorba de 60% din Poliţia Română, iar acest lucru ar crea o mare problemă pentru cele două ministere.
- „În programul de guvernare este prevăzut preluarea Poliţiei Judiciare de la MAI la Ministerul Justiţiei. În urma unor discuţii pe care le-am avut cu Ministerul Justiţiei, şi noi, şi Ministerul Justiţiei, am ajuns la concluzia că acest lucru este, practic, imposibil.
- Vorbim de peste 28.000 de poliţişti de Poliţie Judiciară din cei 48.000 de poliţişti cât are Poliţia Română astăzi. 60%, practic, din Poliţia Română ar trebui, conform acestei reglementări, să treacă în subordinea Ministerului Justiţiei, ceea ce ar crea o mare problemă în MAI şi o problemă la fel de mare în Ministerul Justiţiei pentru că nu ar putea să îi gestioneze”, a declarat Lucian Bode, marţi, într-o conferinţă de presă.