VIDEO Niveluri istorice pe râul Putna, peste cele de la inundațiile devastatoare din 2005
Apele râului Putna au atins un nivel istoric, depăşindu-l cu 3 centimetri pe cel din vara anului 2005, când au avut loc inundațiile devastatoare în care 14 oameni au murit luați de viituri, 7 dintre ei din localitatea Vadu Roșca. Anunțul a fost făcut marți de Administraţia Naţională „Apele Române”, care spune că la Vadu Roşca, sat aflat la confluenţa Putnei cu Siretul, sunt montate panouri mobile pe doi kilometri.
Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de „Apele Române”, nivelurile râului Putna la stația hidrometrică Mircești le-au depășit cu 3 centimetri pe cele istorice înregistrate în anul 2005. În acumulările Călimănești și Movileni a fost stocat un volum de 15 milioane de mc de apă, rezultat din debitele înregistrate în ultimele zile pe râul Siret și pe afluenții săi.
Conform sursei citate, echipele de la Apele Române Siret, împreună cu autoritățile locale și cu cele ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, vor monta panouri mobile pe o lungime de circa 2 kilometri, pentru apărarea localității Vadu Roșca, aflată la confluența Putnei cu Siretul. Panourile mobile suplimentare vor fi trimise de către Apele Romane Dobrogea-Litoral și Apele Române Buzău-Ialomița. De asemenea, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret și Hidroelectrica au luat măsuri pentru atenuarea undelor de viitură pentru preluarea mai rapidă a debitelor înregistrate, în ultimele zile pe râul Putna, mai spun reprezentanții Apelor Române.
Ei avertizează populația că, având în vedere reactualizarea avertizării hidrologice, asociată cu perioadele caniculare prognozate, există posibilitatea creșterii severității fenomenelor hidrometeorologice în plan local, zonele cele mai expuse fiind cele aflate sub cod portocaliu, respectiv galben: „Reluăm avertizările adresate populației să țină cont de recomandările autorităților și să evite circulația în vaduri, dar și cea cu autovehicule în zonele afectate, precum și în cele aflate sub coduri hidrologice. De asemenea, vă recomandăm să evitați activitățile sezoniere pe maluri sau în proximitatea cursurilor de apă”.