Sari direct la conținut

Rata de infectare în București, în continuă creștere: 6,64 la mia de locuitori

HotNews.ro
Rata de infectare în București, în continuă creștere: 6,64 la mia de locuitori

Rata de infectare în București continuă să crească și a ajuns joi la 6,64 la mia de locuitori, conform datelor transmise de către autorități. În localitățile în care incidența cazurilor COVID-19 trece de 6 la mie se instituie carantina de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, precum și alte restricții, însă Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență – cel care ar trebui să hotărască aplicarea acestor măsuri – așteaptă o decizie a CNSU, care ar urma să schimbe din nou o parte din reguli. Una dintre modificări ar fi legată de menținerea deschisă a restaurantelor, pentru persoanele vaccinate.

În București, incidența cazurilor COVID-19 la mia de locuitori a ajuns joi, la ora 10.00, la 6,64, față de 6,33 la mie cu o zi în urmă, conform datelor publicate de DSP București.

Subprefectul Antonela Ghiță a declarat, joi, că o ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență va fi convocată după ce CNSU va decide ce modificări vor fi făcute, pentru că Guvernul vrea să schimbe din nou regulile în materie de restricții.

Reamintim că, potrivit unei Hotărâri adoptate în urmă cu o săptămână de către guvern, în localitățile în care rata de infectare trece de 6 la mie, dar nu depășește 7,5, va fi instituită carantina de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Sunt exceptate însă persoanele vaccinate anti-COVID, care vor putea ieși din casă și în intervalul 05.00-20.00.

De asemenea, magazinele se închid la ora 18.00 în weekend.

Acum, legislația prevede și că atunci când rata de infectare trece de 6 la mie se închid teatrele, cinematografele, restaurantele, cafenelele, terasele sau săli de fitness închise.

Câteva restricții valabile acum:

  • organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte;
  • organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale
  • activitățile recreative și sportive în aer liber
  • organizarea de evenimente private (nunți, botezuri)
  • organizarea de conferințe
  • se închid și sălile de fitness și bazinele de înot

Guvernul vrea să schimbe însă iar regulile și să lase deschise restaurantele, doar pentru persoanele vaccinate, în localitățile cu rata de infectare de peste 6 la mie.

Anunțul a fost făcut miercuri de către premierul Florin Cîțu, care a spus că aceasta ar fi „intenția” sa, iar decizia va aparține Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care ar urma să se întrunească joi:

  • ”Am cerut domului Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU, astăzi s-ar putea să avem ședință CNSU, hotărârea CNSU, prin care să permitem activităţile HoReCa, dacă sunt vaccinaţi cei din personal şi pentru persoanele vaccinate, indiferent de rata de incidenţă.
  • Persoanele vaccinate pot să meargă la restaurant, dacă şi cei de acolo sunt vaccinaţi.
  • Nu trebuie să-i penalizăm pe cei vaccinaţi”.

Întrebat dacă această regulă ar putea fi aplicată și la concerte sau la alte activități care se închid dacă rata de infectare trece de 6, Cîțu a spus că aceasta este intenția sa: „Bineînțeles, este intenția mea. Ne vom uita la mai multe activități (…) Va decide CNSU”.

Ulterior, răspunzând unei întrebări HotNews.ro, premierul a spus că este pe masă și varianta de a fi permis accesul celor care au ceritificat verde COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Aceeași regulă, și pentru angajații localurilor, în acestă variantă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro