UPDATE Imobilele cu risc seismic, consolidate cu bani integral de la stat. Proprietarii nu vor trebui să dea niciun leu dacă nu le vând 25 de ani / Noile reguli anunțate de ministrul Dezvoltării
Imobilele cu risc seismic vor fi consolidate cu bani de la stat, iar proprietarii nu vor trebui să scoată niciun leu din buzunar dacă nu le vând timp de 25 de ani,. Dacă totuși vor să-și vândă proprietatea înainte de acest termen, ei trebuie să achite costul consolidării. Termenul este valabil pentru persoanele fizice, în cazul celor juridice acesta fiind de 10 ani. Regulile ar urma să fie impuse odată cu noul program de consolidare de risc seismic, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Prin această modificare se încearcă, pe de o parte, o deblocare a situației existente, în care proprietarii nu sunt de acord cu consolidarea imobilelor, ținând cont de faptul că trebuie să plătească. Pe de altă parte, interdicția de vânzare vizează și scoaterea din circuit a samsarilor, care înainte de consolidare ar fi putut cumpara imobilele la prețuri mici pentru a le vinde ulterior la sume mult mai mari, având în vedere că valoarea ar crește după consolidare.
„Programul de consolidare de risc seismic nu a parcurs încă circuitul de avizare interministerială. Avem nevoie de un program cu nişte principii şi criterii cu totul noi, pentru că cel aflat în vigoare este din 1994 şi categoric este depăşit ca funcţionalitate – se şi vede din investiţiile care au avut loc sau de fapt mai mult n-au avut loc. Acest program trebuie revigorat, este prevăzut ca şi reformă în PNRR şi anul acesta va fi realizat. (…) Vorbim de un proiect de lege cu care vom merge în Parlament, nu de o ordonanţă de urgenţă”, a afirmat Cseke Attila, citat de Agerpres.
El a precizat că pentru acest program trebuie să mai dea avize Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei, apreciind că va intra în dezbaterea parlamentară, cel mai probabil, în primăvara acestui an.
„Practic, programul prevede finanţarea integrală din bugetul de stat a consolidărilor de risc seismic, astfel încât să nu mai avem discuţia referitoare la proprietarii care nu pot să suporte, pentru că nu au posibilităţi financiare şi aşa mai departe. Acest lucru este legat în mod categoric de interdicţie de vânzare pentru proprietar, pentru că este o creştere a valorii apartamentului prin consolidare de risc seismic, care este o finanţare de la stat. Vom avea o interdicţie de vânzare, respectiv în perioada interdicţiei de vânzare proprietarul poate să-şi vândă apartamentul, dar atunci trebui să restituie statului cota parte din investiţia de consolidare de risc seismic. (…) Deci, sunt câteva modificări esenţiale faţă de programul actual, care să dea şansa repornirii acestui deziderat care este foarte important, pentru că în ultimii ani, din păcate, nu s-a reuşit şi din cauza acestui program ineficient de consolidări de risc seismic. Perioada interdicţiei este de 25 de ani pentru persoane fizice. Pentru persoane juridice, interdicţia este de 5 ani, în legislaţia actuală, şi noi propunem 10 ani”, a subliniat Cseke Attila.