Sari direct la conținut

DOCUMENT „Risc de influență politică” nepotrivită, prin „rolul considerabil” pe care ministrul Justiției continuă să-l aibă în numirea șefilor de parchete – raport GRECO

HotNews.ro
Cătălin Predoiu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Cătălin Predoiu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Implicarea ministrului Justiţiei în numirea și revocarea procurorilor de rang înalt „a rămas considerabilă şi prezintă un risc de influenţă politică nepotrivită”, arată Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) în ultimul său raport, publicat miercuri. Conform GRECO, acordarea unui rol sporit Consiliului Superior al Magistraturii în acestă procedură a fost parțial implementată, astfel că „nu pare că rolul CSM a sporit mai mult decât marginal”.

În raportul dat publicității miercuri, GRECO arată că noua lege „îi lasă în continuare un rol important ministrului Justiţiei în procedura de numire, dat fiind că acesta trebuie să selecteze candidaţi şi să facă o propunere motivată pentru fiecare din funcţiile manageriale:

  • „GRECO ia act de noile evoluţii legislative cu privire la numirea procurorilor în funcţiile cele mai înalte din parchet.
  • Potrivit art. 144 din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, preşedintele României decide cu privire la numirea procurorilor în cele mai înalte funcţii, la propunerea ministrului Justiţiei.
  • Aceasta îi lasă în continuare un rol important ministrului Justiţiei în procedura de numire, dat fiind că el/ea trebuie să selecteze candidaţi şi să facă o propunere motivată pentru fiecare din funcţiile manageriale.
  • Cu toate acestea, CSM pare să fi primit un rol ceva mai puternic în această procedură, dat fiind că trebuie să emită o opinie care face ca ministrul să-şi reconsidere alegerea candidatului.
  • În orice caz, legea nu prevede mai mult decât un rol consultativ al CSM pentru propunerea finală a ministrului Justiţiei. Din acest motiv, nu pare că rolul CSM a sporit mai mult decât marginal.
  • Cu toate acestea, GRECO nu poate evalua vreo practică la acest moment, dat fiind că legea abia a fost adoptată”.
  • CONSULTĂ AICI INTEGRAL RAPORTUL GRECO

Recomandările care au rămas neimplementate de România, conform GRECO:

  • Adoptarea de măsuri pentru a clarifica implicaţiile pentru membrii Parlamentului ale prevederilor existente în materia conflictelor de interese indiferent dacă un astfel de conflict poate fi pus în lumină şi de către declaraţiile de avere şi de interese.
  • Stabilirea unui set robust de restricţii cu privire la cadouri, ospitalitate, favoruri şi alte beneficii pentru parlamentari şi asigurarea că un astfel de sistem este înţeles şi aplicat în mod corespunzător.
  • GRECO a recomandat ca autoritatea parlamentară să înfiinţeze pentru membrii săi un sistem de consiliere prin care parlamentarii să poată solicita sfaturi în materie de integritate şi să ofere formare specializată şi regulată cu privire la implicaţiile normelor existente şi a celor care vor fi adoptate în materia prezervării integrităţii parlamentarilor, inclusiv viitorul Cod de conduită.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro