Sari direct la conținut

Guvernul a decis ce bani de cazare și masă vor mai primi în acest an refugiații ucraineni și în ce condiții / Restanțe la plată de zeci de milioane de euro

HotNews.ro
Refugiati din Ucraina, Siret, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Refugiati din Ucraina, Siret, Foto: AFP / AFP / Profimedia

​Guvernul a adoptat miercuri hotărârea care stabilește ce bani vor mai primi refugiații ucraineni în acest an pentru cazare și masă, de la 1 mai, iar purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a susținut că sunt resurse atât pentru plata sumelor restante de ordinul zecilor de milioane de euro pentru primele 4 luni din acest an, cât și pentru noul program de sprijin.

  • „Există resurse necesare pe de o parte pentru a acoperi lucrurile care s-au acumulat în ultimele luni și necesită decontări și Guvernul va asigura resurse și pentru noul act normativ care va intra în vigoare din 1 mai.
  • Ministerele de resort se ocupă în acest moment, mă gândesc la MAI și Ministerul de Finanțe – pentru a găsi resursele necesare pentru a acoperi sumele datorate pentru primele 4 luni ale acestui an.”, a declarat miercuri Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Întrebat ce sume datorează statul proprietarilor români care au primit refugiați ucraineni, acesta a spus că sumele nu sunt deloc derizorii.

  • „Cred ca evidența exactă o au cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, acolo unde potrivit mecanismului se demarează aceste programe, în orice caz la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
  • Nu sunt sume derizorii, sunt sume de ordinul zecilor de milioane de euro, cel puțin dacă ne raportăm la cheltuielile similare efectuate până acum dar dacă doriți o evidență exactă cu siguranță atât MAI cât și Ministerul de Finanțe vă pot oferi aceste date”, a spus Dan Cărbunaru.

Aproape 8.000 de cetățeni ucraineni s-au angajat și peste 1.133 de copii sunt înmatriculați în școli

Acesta a precizat că din 10 februarie 2022, cu puțin timp înainte de declanșarea agresiunii Rusiei în Ucraina, până în prezent în România au intrat peste 4 milioane de cetățeni ucraineni, din care puțin sub 100.000 de cetățeni au rămas în țară.

Din perspectiva educatiei, elevi sau preșcolari refugiați din Ucraina sunt înscriși ca audienti 4.151 din care 1.596 preșcolari și 2.555 elevi, în timp ce 1.133 de copii sunt inmatriculați în scolile din tara noastră, din care 405 preșcolari și 728 de elevi.

În ceea ce privește încadrarea în muncă, până in prezent numărul contractelor de muncă înregistrate în Revisal a ajuns la 7.885 de contracte de muncă la data de 26 aprilie anul curent – cetățeni ucraineni care lucrează în țara noastră.

Ce bani de cazare și masă vor mai primi în acest an refugiații ucraineni și în ce condiții

Noile sume și condiții în care se va acorda ajutorul de cazare și masă către refugiații ucraineni sunt cele prezentate deja de HotNews.ro din proiectul de HG scos în dezbatere de MAI.

Refugiații ucraineni – persoane singure sau familii – vor primi sume diferite de bani pentru cazare și masă pentru primele 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai și numai după îndeplinirea unor condiții legate de căutarea unui loc de muncă și înscrierea copilului la școală. Din luna a 5-a și până la finalul acestui an, statul va mai deconta doar banii de cazare pentru cei care s-au angajat.

Actul vine în completarea Ordonanței adoptate miercuri, 12 aprilie, de Guvern, care a schimbat modalitatea de acordare a sprijinului pe care statul român îl acordă cetăţenilor ucraineni prin programul „50/20”, care ar urma să fie închis la finele acestui an.

Reamintim că actualul program „50/20”, care se derulează din martie 2022, prevede că fiecare refugiat ucrainean beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare, banii de cazare fiind virați direct la proprietarii locuințelor în care ucrainenii stau cu chirie.

Ce bani se vor acorda în mod diferențiat pentru cazare și masă în primele 4 luni și în ce condiții

Familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, vor beneficia, începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni de următoarele sume forfetare:

  • 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare
  • 600 de lei / lună pentru fiecare persoană pentru acoperirea cheltuielilor de hrană.

Pentru acordarea acestor bani, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– pentru prima lună, singura condiție impusă este ca străinul să fie beneficiar al Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului.

Pentru a beneficia de acești bani, în prima lună, solicitanții trebuie să depună o cerere la autoritatea administrației publice locale a unității/ subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de copia permisului de ședere pentru beneficiarii Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, aflat în perioada de valabilitate.

Autoritățile publice vor verifica apoi, în termen de maximum 3 zile lucrătoare, prin aplicația informatică, îndeplinirea condiției de beneficiar al Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului.

– pentru următoarele 3 luni, acordarea banilor ține de îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

  • a) solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României, să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României.
  • b) să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/ clase/ formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

Ce bani se vor acorda diferențiat din luna a 5-a și până la finalul anului 2023 și în ce condiții

Începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, vor beneficia doar de ajutorul pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, care se va acorda tot diferențiat, respectiv 750 lei/lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie.

Pentru a primi însă acești bani, solicitanții trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:

  • a) solicitantul și membrii de familie ai acestuia să fie încadrați în muncă
  • b) să aibă înscriși copiii minori în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

Care e mecanismul de acordare a banilor

Mecanismul pentru decontarea sumei forfetare care acoperă cheltuielile de cazare/ hrană în alte locații stabilite de comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pentru cazare, astfel:

  • solicitanții trebuie să depună o cerere la primărie, iar primăria verifică prin aplicația informatică dacă persoana este beneficiar de protecție temporară și îndeplinește condițiile referitoare la înregistrarea/încadrarea în muncă și înscrierea copiilor în unități de învățământ și ulterior îi repartizează în locațiile stabilite prin hotărârile comitetelor judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.
  • unitățile care asigură cazarea transmit primăriilor, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii în curs pentru luna anterioară solicitarea de decontare.

Statul are o cheltuială zilnică de peste 350.000 de euro pentru refugiați

În nota de fundamentare la acest proiect de act normativ, este citat un raport al Cancelariei premierului privind măsurile de sprijin pe anul 2022 care arată că Statul a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program peste 106 milioane de euro, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro