Sari direct la conținut

VIDEO De ce sunt importante pădurile urbane? Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești: Arborii sunt prietenii noștri

Smile Media
România plantează pentru mâine, Foto: OMV Petrom
România plantează pentru mâine, Foto: OMV Petrom

​„Mai mult verde înseamnă liniște, poluare diminuată, temperaturi mai mici și o calitate a vieții mai bună”, susține Dan Bărbulescu, directorul Parcului Natural Văcărești, cel mai mare parc al Capitalei, și singurul parc înființat după 1989. Pentru el existența spațiilor verzi în mediul urban este o condiție esențială dezvoltării durabile care pune pe primul loc grija față de natură, dar și grija față de locuitorii unui oraș.

De aceea, cu ocazia acțiunii de plantare de pe aliniamentul Râului Dâmbovița din primăvara acestui an, organizată în cadrul programului „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de împădurire din țară sprijinită de OMV Petrom și cele 6 ONG-uri partenere, Dan Bărbulescu ne-a trecut în revistă motivele pentru care sunt importante pădurile urbane, dar și ce avem de câștigat dacă le plantăm și avem grijă de ele.

În primul rând arborii contribuie la reglarea climatului local. Copacii, mai ales cei maturi cu coroană, scad temperatura aerului și a suprafeței prin asigurarea umbrelor și prin evapotranspirație. Vara, când temperaturile urcă până la 40° C, la baza copacului valorile pot scădea cu până la 5 și 10° C. Aerul este mult mai respirabil și plăcut.

În al doilea rând arborii ne protejează împotriva inundațiilor prin reținerea apelor din precipitații și trimiterea acestora în pânza freatică, reglând astfel debitul și viteza apelor curgătoare. Mai mult, arborii mențin umezeala și reduc perioadele secetoase.

După mări și oceane, pădurile stochează cea mai mare parte a dioxidului de carbon, în coroană, trunchi și rădăcini, dar și la nivelul solului, iar o dată cu aceasta filtrează aerul și ne oferă oxigen în schimb. Copacii mai acționează și ca bureți ce absorb substanțele poluante și le împiedică în a ajunge în aer și apă.

Și nu în ultimul rând, chiar dacă pădurile în mediul urban nu se compară cu cele întinse pe sute de ari de pământ, acestea sunt „acasă” pentru numeroase specii de plante și animale care trăiesc în armonie. Așadar, arborii nu sunt doar prietenii noștri, ci și prietenii faunei și florei.

Cum o relație de prietenie se bazează pe respect reciproc și un prieten adevărat îți este mereu alături, pentru a ne bucura de beneficiile pădurilor și putea trăi mai bine în orașele noastre trebuie să avem grijă ca ele să existe în primul rând.

Iar proiectul „România Plantează” asta face, plantează arbori acolo unde este cea mai mare nevoie de ei. Ultima inițiativă de acest fel s-a întâmplat în primăvara acestui an, unde Asociația Parcului Natural Văcărești și Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (A.L.P.A.B) au plantat 70 de arbori pe aliniamentul Râului Dâmbovița.

Proiectul face parte din programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă de plantare finanțată din fonduri private din România, susținută financiar de OMV Petrom și implementată de o coaliție de 6 organizații neguvernamentale partenere: Mai mult Verde, Act for Tomorrow, Viitor Plus, Plantăm Fapte Bune în România, Pădurea Copiilor și Asociația Parcul Natural Văcărești.

Dacă vrei să contribui și tu la crearea unui oraș mai verde, mai curat și mai prietenos, stai cu ochii pe „România plantează pentru mâine” pentru a fi sigur că pui umărul la următoarele acțiuni de plantare planificate pentru toamna acestui an.

​Articol susținut de OMV Petrom

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro