Sari direct la conținut

Incendiul de la Ferma Dacilor. Cornel Dinicu și cei doi administratori află marți dacă rămân în arest

HotNews.ro
Cornel Dinicu, interviu pentru Observatorul Prahovean, Foto: Captură video
Cornel Dinicu, interviu pentru Observatorul Prahovean, Foto: Captură video

Tribunalul Prahova, instanţa ca va judeca contestaţiile depuse după decizia Judecătoriei Ploieşti de emitere a mandatelor de arestare pe numele celor trei inculpaţi din dosarul Ferma Dacilor, a stabilit pentru 9 ianuarie termenul în acest dosar, conform News.ro.

Contestaţiile depuse de Cornel Dinicu, Adrian Ristin şi Adelina Ilie la decizia Judecătoriei Ploieşti de emitere a unor mandate de arestare pe numele lor, în dosarul deschis în urma incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor, vor fi judecate la Tribunalul Prahova.

Instanţa a stabilit termen data de 9 ianuarie în acest dosar. Cornel Dinicu, cel care a înfiinţat Ferma Dacilor şi care deţine, în fapt, complexul turistic, este arestat preventiv, în timp ce administratorii din acte, Adrian Ristin şi Adelina Ilie, se află în arest la domiciliu.

Cei trei sunt acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru în dosarul care vizează incendiul produs în a doua zi de Crăciun, în care opt oameni, între care trei minori, au murit carbonizaţi.

Omul de afaceri Cornel Dinicu, care a înființat și conducea complexul turistic Ferma Dacilor, a susținut că incendiul – în care au murit opt oameni – a fost pus intenționat.

Procurorii Parchetului Tribunalului Prahova spun, într-un comunicat transmis miercuri, că nu exlud nicio ipoteză, dar că nu există indicii că focul a fost pus de o mână criminală:

  • „Ancheta penală aflată în desfășurare nu exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), în acest sens fiind efectuate acte de urmărire penală care să lămurească împrejurările concrete ce au condus la inițierea procesului de ardere.
  • Cu toate acestea, materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acțiuni umane intenționate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului”.

Procurorii mai spun că în perioada 2016 – 26.12.2023 pensiunea a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfășurate la sediul din comuna Gura Vadului, sat Tohani.

„Situația a creat premisele izbucnirii și propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”, potrivit procurorilor.

Instalațiile de electricitate ale Fermei Dacilor erau atât de subdimensionate, încât era nevoie de construirea unui post nou de transformare pentru acoperirea întregului necesar de consum, se arată într-un răspuns al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) la solicitarea HotNews.ro. Reprezentanții pensiunii au depus reclamații la ANRE, deși erau branșați ilegal.

Ferma Dacilor se alimenta printr-un cablu de 650 de metri

În răspunsul către HotNews.ro, ANRE precizează că a primit o reclamație, în luna mai 2023, din partea Alinei Florentina Cealâcu, formulată în numele societății Ferma Dacilor Production, prin care se reclamau inconveniențe provocate de nivelul de tensiune scăzut la locul de consum din comuna Gura Vadului, localitatea Tohani, strada Principală nr. 76B.

ANRE a cerut distribuitorului din acea zonă, DEER, să ia de urgență măsurile necesare în vederea asigurării calității energiei electrice distribuite la acel loc de consum și să monitorizeze curba de tensiune timp de cel puțin șapte zile, apoi să transmită ANRE și reclamantei rezultatele monitorizării.

În data de 28 iunie, DEER a comunicat ANRE și reclamantei că alimentarea cu energie la acel loc de consum se realizează printr-un branșament trifazat, racordat la rețeaua electrică de joasă tensiune conform unui aviz tehnic de racordare emis în 2014 pentru obiectivul „pompă apă”, racordat la postul de transformare Tohan Sat, puterea aprobată fiind de 8 kW.

DEER a precizat că, în 29 mai 2023, a emis un certificat de racordare pentru obiectivul „locuință plus centrală electrică fotovoltaică”, puterea fiind tot de 8 kW. Deși în certificatul de racordare se preciza că nu este permisă racordarea altor utilizatori, ferma se alimenta de aici printr-o instalație cu o lungime de 650 de metri.

Mai departe, DEER a arătat că ferma depusese o cerere de racordare la rețea în anul 2022 pentru un loc de consum nou, respectiv pensiune agroturistică, însă pentru acoperirea necesarului de consum era nevoie de realizarea unui post de transformare nou.

Și procurorii care instrumentează cazul au susținut că pensiunea a funcționat prin încălcarea sistematică a legii.

Șansele ca victimele incendiului de la „Ferma Dacilor” să se poată salva au fost aproape inexistente, date fiind numeroasele probleme pe care le avea pensiunea, care era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică de la o pompă cu apă a unei persoane fizice, având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea unei pensiuni, arată procurorii în documentul cu propunerea de arestare.

Criminaliștii au identificat vineri și ultima victimă a incendiului de la Ferma Dacilor, fiind vorba de un copil de 11 ani, Petre Ene, care a murit alături de fratele său de 16 ani, Luca, și tatăl lor, Lucian. Victimele au fost identificate pe baza probelor ADN.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro