Sari direct la conținut

Gabriel Biriș: Pun și eu o întrebare: ce poate impiedica lohn-izarea industriei românești? Oare autorii pachetului de măsuri s-au gândit la asta?

HotNews.ro
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / HotNews
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / HotNews

Nicio surpriza: CCR a respins exceptia de neconstitutionalitate ridicata de USR. IMCA (impozitul minim de 1% pe venitul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 50 milioane de euro) va intra in vigoare de la 1 ianuarie, spune consultantul fiscal Gabriel Biriș.

Acum, pun si eu o intrebare autorilor: ce poate impiedica lohn-izarea industriei romanesti? Ce poate impiedica fabricile din Romania sa devina doar niste prestatori de servicii care primesc materia prima de la companii de afara si livreaza produsul finit tot companiilor din afara, facturand doar serviciile?, se întreabă Biriș într-o postare pe Facebook imediat după decizia CCR privind pachetul de măsuri fiscale.

„Asta se numeste „toll manufacturing” iar marjele de profit aici – conform regulilor privind preturile de transfer mult clamate de cei care nu prea le inteleg, sunt semnificativ mai mici decat in cazul unei entitati care cumpara materia prima/materialele din piata si vinde produsul finit in piata”, mai spune el.

Potrivit consultantului, aceasta e o metoda ultra-rapida si perfect legala de a scadea cifra de afaceri sub 50 milioane (nu mai vinzi produdul finit, ci doar serviciul plus marja acceptata de regulile de TP).

Evident ca lanturile de supermarket-uri nu vor putea face asta, explică Biriș, dar acolo e simplu, 1% in plus la pret nu se prea vede. Dar ce mai conteaza, ca asta aduce bani la buget, prin TVA.

Bonus: impozitele suplimentare la banci (nu si la IFN-uri!) si la petrol si gaze. La petrol si – mai ales la gaze, va fi inca si mai interesant, ca impozitul se aplica si la redevente si impozitul suplimentar, adica vreo 80% din venituri… Sa investeasca mai mult, zic, sa aiba de unde plati! Da’ de unde…, mai scrie Biriș.

Reamintim că decizia CCR în privința pachetului de creșteri de taxe (și a introducerii unora noi) asumat de Guvernul Ciolacu va duce la costuri mai mari pentru populație și firme. Astfel, președintele Klaus Iohannis este așteptat ca în perioada următoare să promulge pachetul fiscal, iar apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro