Sari direct la conținut

Isărescu: Apar întrebări de ce ținem aurul, sau o parte a aurului, la Mosco…mă iertați, la Londra! La Moscova nu-l ținem noi, ni-l țin ei acolo…!

HotNews.ro
Mugur Isarescu, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu
Mugur Isarescu, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Din când în când mai apar întrebări că de ce ținem aurul, sau o parte a aurului, la Mosco…mă iertați, la Londra! La Moscova nu-l ținem noi, ni-l țin ei acolo…!, a spus marți Guvernatorul BNR la dezbaterea „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea prețurilor”.

Chiar dacă Keynes l-a numit cândva o „relicvă barbară a omenirii”, aurul a pătruns în gândirea și în dezbaterea publică.

„Adică te duci la 3.000 de metri adâncime, de unde se extrage foarte greu, îl aduci la suprafață ca apoi să-l bagi înapoi tot în pământ, în tezaurul Băncii Centrale. Și pentru ce? Keynes spune că pentru credibilitate. Dar, continuă el, nu am putea obține credibilitatea băncii centrale, încrederea în monedă și pe alte căi? De aici teoria că e nevoie să se întărească instituțiile, băncile centrale, independența lor. Și atunci nu am mai avea nevoie de aur pentru asta.

Isărescu a vorbit și despre nevoia de a comunica instituțional în permanență cu Guvernul și de a evita să stea într-un turn de fildeș.

„Un bancher central nu-și poate permite luxul de a se izola într-un turn de fildeș. Și aici este o transformare importantă față de anii ’90. În acei ani unii gândeau că nu e bine să vorbim cu Guvernul. Să stăm separați și ne vedem de independența noastră. Practic, eu nu am acceptat niciodată acest lucru. Dialogul cu Guvernul nu înseamnă să fii subordonat, ci dimpotrivă, dacă îți ții principiile puternice!

Soliditatea argumentelor și luciditatea abordărilor sunt ingrediente esențiale ale unei dezbateri profesioniste și coerente. Nu mă abțin nici în a-l cita pe profesorul Costin Murgescu, care spunea și repeta de fiecare dată că dezbaterea este laboratorul economistului. Nu avem alt laborator care să facem experimente!”, a mai spus Isărescu.

Context:

România ține o bună parte din rezerva de aur în subsolurile Băncii Angliei. Aurul de la Moscova face parte din Tezaurul luat de ruși și niciodată restituit integral. De-a lungul vremii o serie de lideri politici (în frunte cu Liviu Dragnea) au cerut să aducem aurul de la Londra înapoi în țară, ocazie cu care Isărescu a explicat de ce nu ar fi deloc un gest potrivit.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a explicat, in cadrul unei prelegeri sustinute la Alba Iulia, ca aurul este tinut in afara tarii pentru ca astfel se poate verifica existenta acesteia in orice clipa pe plan international in sistemul de conturi, altfel el neavand „nicio valoare”

„Pentru ca multa lume considera ca e ceva necurat aici, de ce BNR tine aurul la Londra. Pai, aurul este parte din rezerva noastra internationala. E rezerva internationala. Nu e rezerva interna. Toata rezerva internationala a unei tari se tine in exterior, ca de-aia se numeste rezerva internationala. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i tinem in tara. Daca i-am tine in tara nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Ii tinem in conturi in strainatate. Asa se tine”, a declarat guvernatorul BNR.

Isarescu a adaugat ca poate parea contraintuitiv, dar ‘in momentul in care am tine rezerva valutara in tara, in primul rand am credita pe gratis, fara dobanda, tarile emitente de moneda ale monedei respective si, in al doilea rand, nu am asigura convertibilitatea’.

Mugur Isarescu a subliniat si ca fiind tinuta in afara, rezerva poate sa fie verificata in orice moment in sistemul de conturi.

„Noi nu suntem crezuti pentru ca in fiecare luna spunem: rezerva de aur este de 103 tone de aur. Nu, nu ne crede nimeni daca am avea aurul in tara. Ei pot sa fie verificati in orice clipa pe plan international in sistemul de conturi. Asa functioneaza economia mondiala”, a mentionat Isarescu.

El a adaugat ca rezerva de aur ar putea sa fie adusa in tara, dar atunci ar deveni rezerva interna.

„Am vrut sa atac acest subiect pentru ca multe traznai se aud in societatea romaneasca astazi si ele sunt vanturate, uneori, fara motiv”, a spus Guvernatorul BNR.

Aducerea rezervei de aur ar costa 15-20 de milioane de euro.

(Articol actualizat in 23 oct, ora 18:28)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro