Sari direct la conținut

SUA: Trump anunță includerea Gardienilor Revoluției din Iran pe lista organizațiilor „teroriste”

HotNews.ro
SUA: Trump anunță includerea Gardienilor Revoluției din Iran pe lista organizațiilor „teroriste”

Statele Unite au plasat în mod oficial Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului din Iran, pe lista lor cu organizații „teroriste” străine, ceea ce crește totodată riscul unor sancțiuni sporite împotriva Teheranului, a anunțat luni președintele american Donald Trump, potrivit AFP.

Este „prima dată” când o organizație care „face parte dintr-un guvern străin” este desemnat astfel, a precizat președintele american într-un comunicat, adăugând că această măsură va permite creșterea „presiunii” contra Iranului, inamic al Administraţiei Trump.

Această măsură „fără precedent” este „o recunoaștere a faptului că Iranul nu este doar un stat care susține terorismul, dar și că Gardienii participă activ, finanțează și promovează terorismul”, se mai spune în comunicat.

Forța Quds, unitate de elită a Gardienilor Revoluției, este și ea vizată de această clasificare, menționează președintele american. Această forță armată este o ramură externă ce sprijină forțele aliate ale Iranului în Orientul Mijlociu, precum trupele președintelui sirian Bashar al-Assad sau cele ale Hezbollah-ului în Liban.

Această decizie „va spori semnificativ amploarea presiunii noastre maxime asupra regimului iranian”, mai afirmă președintele SUA, care adaugă în încheiere: „Dacă faceți afaceri cu Gardienii Revoluției, finanțați terorismul”.

Înființat după Revoluția islamică iraniană din 1979, pentru a proteja regimul condus de clericii șiiți, Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene (sau Gardienii Revoluţiei) constituie cea mai puternică forță de securitate din Iran, notează Reuters. Gardienii controlează sectoare extinse din economia țării și au o influență majoră asupra sistemului politic.

Aceștia conduc de asemenea și programele nuclear și de înarmare cu rachete ale Iranului. Teheranul a avertizat că dispune de rachete cu rază de acțiune de până la 2.000 de km, care pot lovi Israelul sau bazele militare americane din regiune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro