Sari direct la conținut

CNBC: Cum au atins cheltuielile militare globale un nivel-record

HotNews.ro
Armata rusa, Foto: Wikipedia
Armata rusa, Foto: Wikipedia

Cheltuielile militare globale s-au mărit până la un nivel-record de 1,8 trilioane dolari în 2018 – cea mai mare sumă de după războiul rece, scrie Rador, citând CNBC.

Sunt cu aproximativ 75% mai mari decât minimul atins după războiul rece, în 1998.

Aceste cifre privind cheltuielile provin de la Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm, un grup suedez de reflecţie care publică date privind cheltuielile generale globale încă din anii ’60. Măririle de buget operate de cei mai mari doi cheltuitori militari ai lumii – SUA (41%) şi China (14%) – au avut un rol major în împingerea cheltuielilor militare la noi niveluri-record.

Vreme de peste două decenii, investiţiile Chinei în armată au împins în sus cheltuielile globale. Ţările din regiunea Asia-Pacific au remarcat faptul şi şi-au mărit şi ele cheltuielile, şi pe măsură ce China a devenit tot mai impunătoare cu noile ei capacităţi militare modernizate.

„Războiul contra terorii” al SUA a contribuit şi el la împingerea cheltuielilor în sus după 11 septembrie 2001. Totuşi, acele cheltuieli au început să scadă prin 2011, când SUA s-au confruntat cu presiuni bugetare interne şi cu faptul că populaţia se săturase de războaie. Însă în 2018 SUA a început să-şi mărească iar bugetul militar, întrucât atenţia politicii de securitate naţională s-a reorientat de la terorism spre ascensiunea Chinei şi revenirea Rusiei.

Deşi Rusia nu şi-a mărit cheltuielile militare în 2018, ţara a finalizat o cuprinzătoare modernizare a forţelor armate în 2016. Faptul că preşedintele rus Vladimir Putin a capturat Crimeea, a destabilizat Ucraina şi a intervenit în alegeri din alte ţări a dus la mărirea cheltuielilor militare în foste state sovietice [sic!] precum Polonia, Letonia, Lituania şi România.

(Traducere: Andrei Suba)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro