Sari direct la conținut

Cresc tensiunile în Mediterana orientală: Exerciții militare comune Grecia-Cipru-Italia-Franța / Erdogan: Turcia va lua ce îi revine de drept în Marea Neagră, în Egee și în Mediterana

HotNews.ro
Mediterana, Foto: Google Maps
Mediterana, Foto: Google Maps

Grecia, Franța, Italia și Cipru încep miercuri manevre militare comune în estul Mediteranei, unde tensiunile dintre Atena și Ankara s-au accentuat și mai mult în ultima perioadă, scrie AFP.

„Cipru, Grecia, Franța și Italia au convenit pentru o prezență militară comună în cadrul Inițiativei cvadripartite de cooperare (SQAD)”, potrivit unui comunicat al ministerului grec al Apărării.

Acest exercițiu are loc între 26 și 28 august, în sudul Cretei și a Ciprului.

Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaze în Mediterana orientală au stârnit tensiuni puternice între Ankara și Atena, care își dispută o serie de zone maritime.

Din 10 august, Turcia a trimis în regiune nava de forare Oruç Reis, însoțită de forțe navale, o decizie care a provocat furia Greciei, care a trimis și ea nave militare în regiune.

Marți, ministrul german al Afacerilor Externe Heiko Maas, a cărui țară asigură președinția UE, s-a deplasat la Atena și la Ankara pentru a încerca să detensioneze situația dintre cei doi vecini și membri ai NATO.

Edogan: Turcia nu va face nicio concesie

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat miercuri că nu va face „nicio concesie” în apărarea intereselor țării sale și a cerut Greciei să evite să comită orice „eroare” care va conduce la „ruină”.

„Turcia va lua ce îi revine de drept în Marea Neagră, în Marea Egee și în Mediterana (…) Nu vom face nicio concesie asupra a ceea ce ne aparține”, a spus Erdogan, într-un discurs susținut în cursul dimineții.

„Pentru aceasta, suntem hotărâți să facem tot ce este necesar în plan politic, economic și militar”, a adăugat el, în cadrul unei ceremonii care comemorează bătălia de la Manzikert, în 1071, care a marcat intrarea turcilor în Anatolia, după victoria sultanului Alp Arslan asupra bizantinilor.

„Invităm interlocutorii noștri să (…) evite orice eroare care va deschide calea ruinării lor”, a adăugat Erdogan, o aluzie la Grecia, al cărei nume nu a fost însă invocat.

Pe teren, situația pare explozivă. Ankara și Atena, două membre NATO dar cu relații delicate din punct de vedere istoric, au efectuat marți manevre navale rivale.

Acuzând Atena că vrea să unească UE împotriva Turciei, Erdogan a afișat miercuri un aer de sfidare.

„Turcia nu mai este o țară a cărei răbdare, hotărâre, mijloace și curaj pot fi testate (…) Cei care vor să se opună nouă și suntem pregătiți să plătească prețul, să o facă. Dacă nu, să se îndepărteze din drumul nostru”, a declarat el.

Avertismentul Franței

Franța, care susține Grecia în această dispută, a declarat miercuri că Mediterana nu trebuie să fie „un teren de joacă” pentru „ambițiile unor”.

„Ea nu trebuie să fie un teren de joacă pentru ambițiile unora; este un bun comun”, a declarat ministrul francez al Armatei Parly, pe Twitter.

„Mediterana orientală se transformă într-un spațiu al tensiunilor. Respectarea dreptului internațional trebuie să fie regula și nu excepția”, a adăugat ea.

Franța va folosi în aceste manevre militare trei avioane de vânătoare Rafale, o fregată și un elicopter, a precizat ministrul francez.

Hexagonul amplasase deja temporar două avioane Rafale și două nave militare în 13 august în Mediterana orientală, pentru un exercițiu comun cu Marina greacă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro