Sari direct la conținut

Doză ridicată de ironie: Praf radioactiv din Sahara a ajuns deasupra Franței, țara care a efectuat teste nucleare în deșertul african

HotNews.ro
Praful din Sahara in orasul Lyon, Foto: Konrad K. / Sipa Press / Profimedia Images
Praful din Sahara in orasul Lyon, Foto: Konrad K. / Sipa Press / Profimedia Images

Praful din Deșertul Sahara suflat înspre nord de vânturile sezoniere a adus în Franța nu doar lumină și apusuri spectaculoase ci și un nivel anormal de radiații, potrivit unui ONG din această țară citat de Euronews.

Asociația pentru Controlul Radioactivității în Vest (Acro), un ONG care monitorizează nivelul radiațiilor spune că acestea nu sunt periculoase dar că au ajuns în Franța cu o doză ridicată de ironie.

Acro afirmă că radiațiile provin de la teste nucleare efectuate de statul francez în deșertul algerian la începutul anilor 1960, când țara nord-africană era un teritoriu de peste mări al Franței.

ONG-ul susține că un efect de „bumerang” a adus înapoi cesiu-137, un izotop creat de fisiune în timpul exploziilor nucleare.

Acro a afirmat că a efectuat recent teste asupra prafului saharian colectat în zona departamentului francez Jura aflat la granița cu Elveția.

„Luând în considerare depozitele omogene dintr-o zonă extinsă și rezultatele testelor analitice, Acro estimează că că există 80,000 de becquereli de cesiu-137 per kilometru pătrat”, a anunțat organizația într-un comunicat.

„Această contaminare radioactivă, venită dintr-o zonă îndepărtată la 60 de ani după exploziile nucleare, ne amintește de contaminarea radioactivă din Sahara pentru care Franța este responsabilă”, a adăugat Acro.

Profesorul Pedro Salazar Carballo de la Universitatea Laguna din Tenerife a declarat pentru Euronews că:

„Praful deșertului saharian conține uneori potasiu-40, prezent în mod natural în roci și de asemenea cesiu-137 provenit din testele nucleare ale guvernului francez”.

Laboratorul lui Carballo a publicat recent un studiu despre nivelurile de radiații prezent în praful adus de futurnile puternice din 2020 care au dus la închiderea unor aeroporturi.

Cercetătorii spanioli au descoperit la momentul respectiv niveluri ridicate de potasiu-40 și cesiu-137 însă dă asigurări că acestea sunt în parametrii de siguranță și afirmă că laboratorul său monitorizează constant valorile care sunt apoi transmise Consiliului pentru Siguranță Nucleară.

Aceștia spun că nu au detectat niciodată niveluri de radiații care să îngrijoreze în urma unor furtuni sezoniere.

„Ceea ce ne expune de fapt cel mai mult la radioactivitate este radonul emis natural din sol”, afirmă Carballo, acesta estimând că între 5 și 14% din toate cazurile de cancer la plămâni sunt cauzate de acest gaz inhalat în special în subteran și spații închise.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro