Sari direct la conținut

Angela Merkel, primul lider primit la Casa Albă de la instalarea președintelui Biden. Ce înseamnă asta pentru relațiile SUA-Germania

HotNews.ro
Angela Merkel, Foto: Agerpres/EPA
Angela Merkel, Foto: Agerpres/EPA

Numărătoare inversă a început. Mai sunt doar câteva ore până când președintele SUA Joe Biden o va primi pe Angela Merkel la Casa Albă, într-o utimă vizită a cancelarului Germaniei care se va retrage din prima linie a politicii odată cu alegerile generale din septembrie. Cei doi lideri dau semnalul reluării unor bune relații bilaterale în condițiile în care acestea s-au deteriorat câtă vreme Donald Trump s-a aflat la butoane.

Merkel este primul șef de stat invitat la Casa Albă de la instalarea lui Biden ca președinte al SUA, iar vizita ei este un semnal clar că Washingtonul vrea să repare ceea ce a fost stricat în timpul lui Trump, când Berlinul a fost atacat în repetate rânduri, mai ales pe tema contribuțiilor la NATO.

SUA și Germania sunt parteneri cheie în cadrul NATO, dar există o serie de subiecte dificile asupra cărora nu cad de acord, unul dintre acestea fiind proiectul gazoductului Nord Stream 2 care ar trebui să fie construit de Rusia spre Germania, traversând Marea Baltică. Washingtonul se teme că acesta ar spori dependența Europei de gazul rusesc.

Cele două state nu sunt de acord nici în ceea ce privește filosofia unui parteneriat cu China pe partea comercială, menținerea unor restricții de călătorie pentru anumite state europene (România numărându-se printre ele) sau opoziția Germaniei cu privire la utilizarea temporară a patentului pentru accelerarea producției de vaccinuri antiCovid.

Biden, 78 de ani, și Merkel, 66 de ani, sunt însă pe aceeași lungime de undă în privința altor subiecte de o perspectivă mai amplă. Este de așteptat ca cei doi să discute despre unirea forțelor pentru a combate amenințările la adresa democrației la nivel global, pentru a contracara atacurile cibernetice ale Rusiei sau agresiunea teritorială a lui Vladimir Putin în Europa de Est, ori agenda Chinei care vizează dominația în materie de tehnlogii avansate, au precizat oficiali citați de Reuters.

”Mulțumesc pentru amintiri”

Stoparea pandemiei și combaterea schimbărilor climatice vor figura și ele pe agenda discuțiilor de la Casa Albă.

Deși cei doi au o bună relație, nu vor avea prea mult timp la dispoziție să lucreze la o agendă comună, în condițiile în care Merkel se va retrage în toamnă după ce a condus a patra cea mai mare economie a lumii vreme de 16 ani.

John Emerson, fost ambasador SUA în Germania în administrația Obama, a precizat că relația dintre cele două state este una ”indispensabilă” pentru Washington, având în vedere rolul Germaniei în Europa și în NATO, dar și în dialogul cu Rusia, Orientul Mijlociu sau Africa de Nord. Reuters mai amintește că 36.000 de soldați americani sunt staționați pe teritoriul Germaniei.

Programul vizitei include întâlnire între patru ochi cu Joe Biden, dineu cu președintele american la Casa Albă, dar și mic dejun cu vicepreședintele Kamala Harris.

Merkel va susține un discurs cu ocazia primirii unei distincții la Școala de Studii Internaționale Avansate de la Universitatea Hopkins.

Merkel s-ar putea să îi ofere lui Biden câteva sugestii la ce se poate aștepta de la viitorul guvern de la Berlin (ce va rezulta în urma alegerilor din septembrie, în contextul în care creștin-democrații sunt în continuare favoriți însă nu este clar cu cine vor forma executivul). ”Cred că va fi un prilej pentru a spune: Mulțumesc pentru amintiri”, a mai comentat Jackson Janes, de la German Marshall Fund.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro