Sari direct la conținut

Cinci alpiniști au murit pe cel mai înalt vârf din Europa. Numărul victimelor putea fi mai mare dacă grupul nu lua o decizie dură

HotNews.ro
Tragedie pe Muntele Elbrus, Foto: - / Sputnik / Profimedia
Tragedie pe Muntele Elbrus, Foto: - / Sputnik / Profimedia

Cinci alpiniști au murit după ce au fost surprinși de o furtună de zăpadă pe Muntele Elbrus din Rusia, cel mai înalt din Europa, potrivit oficialilor citați de Reuters.

Ceilalți 14 membri ai grupului au fost salvați din masivul caucazian în condiții de vânt puternic, ninsoare abundentă și temperaturi de minus 20 de grade Celsius, a transmis ministerul pentru urgențe.

Grupul de alpiniști ruși trimisese un mesaj SOS joi, la ora 17.00. 11 dintre supraviețuitori au fost duși la spital, potrivit ministerului citat.

Unul dintre membrii grupului și-a rupt un picior în timp ce cobora muntele, a declarat Denis Alimov, cel care a organizat expediția.

”Probabil că din această cauză grupul a pierdut timp, vremea s-a deteriorat catastrofal (…) Au decis să se împartă în trei grupuri, unii să meargă mai repede și alții mai încet”, a spus acesta pentru agenția TASS.

”În timp ce coborau, alți doi oameni au murit în unul dintre grupuri. Dar decizia de a se separa a fost cea corectă, altfel ar fi fost mai multe victime”, a adăugat Alimov.

Moscow Times scrie că o femeie din grup s-a simțit rău în timpul ascensiunii, așa că a renunțat și a decis să coboare cu unul dintre ghizi. Ulterior ea a murit ”în brațele ghidului”, a spus compania care a organizat expediția.

Restul grupului a continuat cățărarea după ce s-a despărțit de ea, iar ”furtuna fără precedent” i-a lovit în timpul coborârii, când unul dintre ei și-a rupt piciorul.

La coborâre, doi au murit de frig, iar alți doi și-au pierdut cunoștința și au murit în timp ce erau cărați de ceilalți, potrivit companiei citate.

Vîrful Elbrus, din Caucazul de Nord, are 5.642 de metri, fiind cel mai înalt din Europa. Deși ascensiunea nu este considerată dificilă din punct de vedere tehnic, zeci de alpiniști mor în fiecare an în timp ce încearcă să-l cucerească.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro