Dubla viaţă a Nataliei, hackerul rus din Genova: magician al fraudelor cibernetice, arestată după 2 ani
Distinsă, cordială, mereu zâmbitoare, îmbrăcată elegant. Dar şi un hacker capabil să caştige suma de 600.000 de euro, reinvestiți apoi în criptomonede pe dark web. Femeia a fost prinsă după doi ani de investigații demarate după zeci de plângeri sosite din întreaga Italie, dar mai ales din Genova și Liguria. Fraude împotriva pensionarilor, bijutierilor, a proprietarilor de buticuri importante și a unor enoteci renumite. Înșelaţi cu toţii de această rusoaică în vârstă de patruzeci de ani, cu un curriculum care include o diplomă în inginerie computerizată, pe care a folosit-o cu mult talent în munca de hacking, potrivit Rador care citează Il Corriere della Sera.
Timp de patru ani Natalia – acesta este prenumele ei – mama a două fetiţe, a locuit la Genova, nu departe de zona Porto Vecchio. În timpul zilei era o mamă care în fiecare dimineață îşi ducea fetitele la școală, grijulie, ținându-le de mână, iar după amiază le readucea acasă. Pentru ca apoi, noaptea să se transforme, orchestrând tot felul de înșelăciuni online, furând identități sau folosind documente false pe care reușea să le obțină graţie complicității sale cu lumea interlopă est-europeană. Luni dimineaţă, poliția poștală din Genova, condusă de Lucia Muscari a arestat-o pe Natalia în casa sa „deloc fastuoasă”.
În mandatul emis de Parchet apar infracțiunile de înșelăciune pe computer, tăinuirea de bunuri furate și spălare de bani și suspiciunea că inginerul ar fi fost unul dintre terminalele italiene ale unei asociații criminale – condusă din Est – dedicată escrocheriilor online la scară largă. Înainte de a apărea în Liguria, femeia fusese implicată – tot în Italia – în alte investigații referitoare la escrocherii pe web. „Numai că apoi a dispărut”, spune unul dintre anchetatorii care a demarat ancheta după ce a catalogat toate plângerile colectate de Poliția Poștală. Natalia opera pe mai multe fronturi. Cu clasicul „phishing” – trimiterea de e-mailuri care proveneau aparent doar de la instituțiile financiare – a reușit să se „strecoare”, golindu-le, în conturile curente ale celor care aveau ideea naivă de a-i răspunde. Însă talentul inginerului rus strălucea cel mai mult în achizițiile pe internet.
Adresându-se unor bănci online din Elveția – destul de „îngăduitoare” în solicitarea documentelor – a reușit să obțină carduri de credit pe care le-a înregistrat pe numele unor personalităţi din lumea spectacolului, evident fără știrea lor și care nu aveau nicio legătură cu activitățile de hacking. Printre numele fictive folosite de Natalia pentru obținerea cardurilor de credit s-au numărat cele ale lui Roberto Bolle, Malika Ayane și Nina Zilli. Apoi, pe site-urile de tranzacționare, femeia „jefuia” totul, de la îmbrăcăminte scumpă, la bijuterii și șampanie. Adresele de livrare ale obiectelor care nu au fost plătite niciodată erau fixate mereu în puncte precum „un bar sau o tutungerie”, aşa cum observă un investigator, din Genova și din locațiile apropiate.
În cazul în care se prezenta chiar ea, venea cu documente false; dar de cele mai multe ori recrutata terțe persoane care, contra cost, ridicau coletele în locul său. Pentru a-şi desfăşura mai bine activitățile, Natalia primea de la complicii săi telefoane de ultima generaţie și instrumente electronice de cea mai bună calitate. Toate obiectele au fost confiscate împreună cu zeci de documente de identitate, Pos și sute de carduri de credit activate special pentru spălarea caştigurilior dobândite prin achiziționări frauduloase de criptomonede. Şi acum, care va fi soarta celor două fiice ale Nataliei? Nu sunt excluse acţiuni de intimidare din partea organizației. Aşa că fetele au fost transferate într-un centru protejat.