Ungaria, pe cale să piardă miliarde de euro. Regimul Viktor Orban va afla peste o săptămână verdictul
Uniunea Europeană va îngheța finanțarea pentru membrii care încalcă regulile democratice ale UE, a declarat miercuri șefa sa executivă în discursul său politic anual, în condițiile în care Ungaria riscă miliarde de euro din cauza corupției, transmite Reuters.
Executivul UE are termen până miercurea viitoare pentru a propune reducerea fondurilor pentru Ungaria din cauza legilor sale privind achizițiile publice, pe care executivul de la Bruxelles le-a denunțat de mult timp ca alimentând corupția.
Forintul și obligațiunile ungare au fost afectate miercuri, după ce presa locală a relatat că Bruxellesul ar putea propune impunerea de sancțiuni financiare pentru Ungaria.
Premierul Viktor Orban neagă criticile UE, dar face presiuni pentru a asigura fonduri pentru economia sa aflată în dificultate. Budapesta a promis înființarea unei agenții anticorupție și a declarat în repetate rânduri că speră la un acord cu Bruxelles-ul.
Însă, până în prezent, Comisia a fost prudentă în ceea ce privește ofensiva de convingere desfășurată de Ungaria, surse europene declarând că diavolul se află în detalii, iar neîncrederea este foarte mare după ani de certuri acerbe cu Orban în ceea ce privește drepturile migranților și ale homosexualilor, precum și libertățile media și cele academice.
Ungaria este „campioană” la nereguli cu fonduri UE
„Astăzi vedem cu toții că trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre. În fiecare zi. Este datoria și rolul cel mai nobil al Comisiei mele să protejeze statul de drept.”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața legislatorilor europeni.
Von der Leyen a declarat că Comisia va face presiuni pentru a readuce la ordine țări precum Polonia, care subminează independența judiciară, și că va împiedica fondurile UE să ajungă la cele care subminează principiile democratice liberale.
„Aș dori să mă concentrez asupra corupției, cu toate fețele ei”, a spus ea.
Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale cu fonduri UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, organismul antifraudă al blocului comunitar, de departe cel mai ridicat nivel dintre cele 27 de țări UE.
Bruxelles-ul spune că Ungaria a avut una dintre cele mai mari rate de licitație unică din UE, ceea ce a dus la supraevaluarea sistemică a prețurilor, și a cerut mai multă transparență, concurență reală și responsabilitate în achizițiile publice din Ungaria.