Sari direct la conținut

Manifestațiile fără precedent din China nu au apărut din neant: Cele 7 proteste de anul acesta, de la „Vocile Disperării din Shanghai” la „Podul din Beijing” și confruntările din Canton

HotNews.ro
Vocile disperării din Shanghai, Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia
Vocile disperării din Shanghai, Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Nemulțumirile populare au început să răbufnească în China în urmă cu multe luni de zile, culminând în weekendul trecut cu un val de proteste fără precedent împotriva politicii draconice a Beijingului zero-covid ce durează de aproape patru ani, notează AFP.

Duminică, mulțimi de protestatari, și-au exprimat furia la Beijing, Shanghai și Wuhan, luând poliția prin surprindere, fiind vorba de o mobilizare a manifestanților de o amploare nemaiîntâlnită de la revoltele prodemocrație din 1989.

Principalele proteste legate de măsurile anticoronavirus de anul acesta:

Vocile disperării din Shanghai

În aprilie, un montaj video de șase minute cu clipuri ale unor locuitori disperați din Shanghai a devenit rapid viral pe rețelele de socializare chinezești, pentru ca apoi să fie cenzurat.

Videoclipul a fost publicat în mai multe ziare și reviste chinezești online. Montajul a fost publicat în mai multe formate, în încercarea de a evita cenzura.

Acesta a fost cel mai mare val de proteste de la moartea în februarie 2020 a medicului Li Wenliang din Wuhan, un avertizor privind criza coronavirusului.

Proteste studențești

În luna mai, sute de studenți dintr-un campus al unei universități de elită din Beijing au protestat împotriva măsurilor stricte de reținere care au oferit personalului universitar mai multă libertate de mișcare decât studenților.

Protestul (ceva rar întâlnit în China) a fost dezamorsat ulterior, după ce autoritățile au fost de acord să relaxeze unele restricții. Campusurile din China au fost închise pentru cea mai mare parte a pandemiei.

Criza băncilor din Henan

În perioada mai-iulie, sute de deținători de conturi bancare din provincia Henan au protestat în capitala regională Zhengzhou (din centrul țării) după ce depozitele au fost înghețate la mai multe bănci rurale.

Unii au raportat că, la sosirea în Zhengzhou, codul cardului de sănătate a devenit inexplicabil roșu, împiedicându-i să călătorească, și au acuzat autoritățile că au manipulat sistemul informatic de sănătate.

Proteste în Tibet

În octombrie, în capitala tibetană Lhasa, sute de persoane au organizat o demonstrație pentru a protesta împotriva celor aproape trei luni de lockdown .

Sute de persoane, majoritatea muncitori migranți chinezi Han, au fost văzute mărșăluind pe străzi cerând permisiunea de a se întoarce acasă.

Protestele au avut loc într-o zonă din apropierea Palatului Potala, reședința tradițională a lui Dalai Lama, liderul spiritual tibetan aflat în exil.

Podul din Beijing

Cu puțin timp înainte de deschiderea Congresului Partidului Comunist Chinez, un protestatar a acoperit un pod din Beijing cu două bannere.

„Fără teste Covid, vreau să-mi câștig existența. Nu revoluție culturală, vreau reformă. Nu la închisoare, vreau libertate”, a se spunea în primul banner.

Cel de-al doilea cerea cetățenilor să intre în grevă și să-l înlăture pe „dictatorul trădător Xi Jinping”.

Confruntările din Canton

În noiembrie, au izbucnit ciocniri între protestatari și poliție în metropola sudică Guangzhou, după ce carantina a fost prelungită din cauza creșterii numărului de infecții.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat sute de persoane ieșind în stradă, unele dintre ele smulgând cordoanele menite să împiedice locuitorii carantinați să iasă din casele lor.

„Gata cu testele”, au scandat protestatarii, iar unii au aruncat cu diferite obiecte în poliție.

Ciocniri de la Foxconn

Proteste de amploare au izbucnit la cea mai mare fabrică de iPhone din lume din orașul Zhengzhou, situat în centrul țării, care a fost închisă din octombrie.

Sute de muncitori de la fabrica gigantului taiwanez Foxconn au manifestat din cauza unor dispute privind salariile și condițiile de muncă. Au avut loc ciocniri violente între protestatari și poliție.

Foxconn a oferit apoi noilor angajați un bonus echivalent cu 1.400 de dolari pentru a-și rezilia contractele și a pleca, într-un efort de a calma tulburările.

Revolta din Urumqi

Sute de persoane au ieșit vineri seară pe străzile din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, pentru a cere încetarea restricțiilor care afectează regiunea în ultimele trei luni.

Imaginile postate online au arătat sute de persoane adunate în fața sediului guvernului orașului scandând: „Ridicați măsurile de izolare!”.

Protestele au avut loc după ce zece persoane au murit joi într-un incendiu dintr-o clădire rezidențială. Unii internauți au susținut că măsurile de izolare au împiedicat locuitorii să își părăsească locuințele la timp și au întârziat accesul salvatorilor.

Demonstrațiile în masă au declanșat de atunci un val de proteste și priveghi în întreaga țară, în orașe mari precum Shanghai și în campusurile universitare chinezești.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro