Sari direct la conținut

O nouă fază a colapsului sovietic / Rusia îi avertizează pe aliații regionali să nu se alinieze cu Statele Unite

HotNews.ro
Mii de oameni protesteaza in Georgia fata de proiectul de lege al „agentilor straini”, Foto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia
Mii de oameni protesteaza in Georgia fata de proiectul de lege al „agentilor straini”, Foto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

Rusia și-a avertizat vineri aliații din fosta Uniune Sovietică cu privire la pericolele alinierii la Statele Unite, după ceea ce Moscova a declarat că a fost o tentativă de lovitură de stat susținută de Occident în Georgia, similară revoluției ucrainene „Maidan” din 2014, potrivit Reuters.

Rusia, blocată în cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, și-a văzut autoritatea contestată de o serie de vecini și aliați tradiționali de când președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut.

La Tbilisi, mii de georgieni au ieșit în stradă timp de trei nopți consecutive pentru a protesta împotriva a ceea ce ei au declarat a fi o lege privind „agenții străini” de inspirație rusă, care amenința să deraieze încercarea țării de a strânge legăturile cu Europa.

„Este foarte asemănător cu Maidanul de la Kiev”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la televiziunea de stat, referindu-se la revoluția Maidanului din 2014, care a răsturnat un președinte pro-rus din Ucraina.

„Mi se pare că toate țările situate în jurul Federației Ruse ar trebui să tragă propriile concluzii cu privire la cât de periculos este să urmeze o cale de angajare în zona de responsabilitate a Statelor Unite, în zona lor de interese.”, a spus el.

Comentariile diplomatului de top al lui Putin indică nivelul de nervozitate al Moscovei în legătură cu slăbirea autorității sale peste tot, din Armenia și Azerbaidjan în Caucazul de Sud până în Kazahstan și Tadjikistan în Asia Centrală.

Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie existențială cu Occidentul privind viitorul atât al Rusiei, cât și al foștilor săi sateliți sovietici și imperiali, care din 1991 au fost curtați de Statele Unite, NATO, UE și China.

Washingtonul, Bruxelles-ul și NATO spun că stabilesc în mod legitim legături cu țările care au devenit independente după căderea Uniunii Sovietice – și că multe dintre ele se tem de vecinul lor mult mai puternic, Rusia.

Bătălia post-sovietică

Rusia a fost arbitrul suprem al afacerilor pe teritoriile vaste care, timp de aproape trei secole, au format Imperiul Rus și apoi Uniunea Sovietică.

Dar războiul din Ucraina, pe care Putin îl prezintă ca pe un moment decisiv în care Moscova a ripostat în cele din urmă împotriva încercărilor Occidentului de a o limita, a legat armata Rusiei.

Opozanții lui Putin spun că războiul ar putea, în cele din urmă, să inaugureze o nouă fază a colapsului sovietic care ar putea semăna haosul în întreaga Rusie și ar permite rivalilor să întoarcă foștii sateliți ai Moscovei fie spre Vest, fie spre China.

Washingtonul și Occidentul, a declarat Lavrov, au vrut să pedepsească Rusia pentru că a fost percepută ca fiind „un jucător prea independent” care a contestat hegemonia Statelor Unite.

Lavrov susține că evenimentele din Georgia au fost orchestrate din exterior și motivate de o încercare occidentală de a îndepărta aliații tradiționali ai Rusiei.

El a declarat că legea georgiană privind agenții străini, la care parlamentul a renunțat vineri, a fost folosită ca pretext „pentru a începe ceea ce este, în esență, o încercare de a forța o schimbare de putere”.

El nu a prezentat dovezi pentru a-și susține afirmațiile. Politicienii din opoziție și protestatarii din Georgia neagă că sunt marionete.

Ei spun că pur și simplu nu au fost de acord cu legea propusă și că doresc un viitor occidental pe care Rusia, care a purtat un război împotriva Georgiei în 2008, nu îl oferă.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro