Bătălia se înăsprește în SUA pe tema pilulei de avort / Care tabără are șanse mai mari de câștig
Viitorul pilulei avortului în Statele Unite a fost cufundat sâmbătă în incertitudine, în urma a două decizii contradictorii ale unor judecători federali care necesită o ultimă bătălie în fața Curții Supreme.
Atac și contraatac…
După decizia istorică a Curții Supreme din iunie, care a dat statelor libertatea de a interzice avorturile pe teritoriul lor, pilula de avort a devenit noua țintă a adversarilor avortului.
În noiembrie, aceștia au intentat un proces împotriva Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA), contestând autorizația de introducere pe piață a mifepristonei (RU 486), care, combinată cu o altă pastilă, a fost folosită de 5,6 milioane de femei de la aprobarea sa în 2000.
În mod strategic, ei și-au depus apelul la Amarillo, Texas, unde singurul judecător federal, magistratul Matthew Kacsmaryk, numit de Donald Trump, este cunoscut pentru opiniile sale ultraconservatoare.
Judecătorul le-a dat satisfacție în seara de Vinerea Mare: considerând, în pofida consensului științific, că mifepristonul prezintă riscuri pentru sănătatea femeilor, el a suspendat autorizarea acestuia pentru toate Statele Unite, în așteptarea unei examinări a fondului cauzei.
În mod mai simbolic, el a preluat terminologia acestora, preferând termenul de „om nenăscut” celui de „făt” sau referindu-se la „avortoniști” atunci când vorbește despre unitățile care efectuează avorturi.
Anticipând decizia sa, o coaliție de state democrate se adresase instanței la sfârșitul lunii februarie pentru a încerca să păstreze pilula, care, atunci când este administrată împreună cu misoprostolul, reprezintă în prezent 53% din avorturile din SUA.
La o oră după decizia judecătorului Kacsmaryk, unul dintre colegii săi, judecătorul Thomas Rice, numit de Barack Obama și care are sediul în statul Washington, a decis că mifepristona este „sigură și eficientă” și a interzis FDA să îi retragă autorizația în cele 17 state care au făcut apel.
Pauză timp de 7 zile
Judecătorul Kacsmaryk a declarat că decizia sa nu se va aplica timp de șapte zile, pentru a da timp părților să facă apel.
„Pentru a fi clar, accesul la mifepristonă rămâne legal deocamdată”, a declarat Alexis McGill Johnson, președintele puternicei organizații de planificare familială Planned Parenthood.
Sâmbătă, 15 aprilie, când hotărârea ar putea intra în vigoare, organizația feministă Women’s March a lansat un apel la „o mobilizare de urgență” în întreaga SUA.
Între timp, vor începe marile manevre juridice. „Ne vom lupta împotriva acestei decizii”, a promis președintele democrat Joe Biden.
FDA, reprezentată de Departamentul de Justiție, și Danco, care produce mifepristona, și-au anunțat deja intenția de a face apel. Apelul lor va fi judecat de o curte de apel federală din New Orleans, cunoscută și ea pentru conservatorismul său.
Guvernul federal poate aștepta ca această instanță să se pronunțe și să se adreseze Curții Supreme doar dacă aceasta validează suspendarea mifepristonei. Dacă vrea să câștige timp, poate deja – întrucât există un conflict între doi judecători federali – să ceară intervenția Înaltei Curți.
Bătălia supremă – Cine are șanse mai mari de câștig
Cazul are deci mari șanse să ajungă rapid în fața templului dreptului american.
Ea va fi trimisă instanței în cadrul unei proceduri de urgență, cunoscută sub numele de „shadow docket”, care permite luarea unei decizii în regim de urgență, fără o audiere publică sau obligația judecătorilor de a explica motivele deciziei lor.
Totuși, pentru a evita acuzațiile de lipsă de transparență, aceasta ar putea decide să organizeze o audiere înainte de vară. În caz contrar, va decide pe baza argumentelor scrise în următoarele săptămâni.
Se așteaptă ca șeful instanței, conservatorul John Roberts, foarte atașat de imaginea instituției, să voteze alături de cei trei colegi progresiști ai săi pentru a menține autorizarea mifepristonei. Întrebarea este dacă unul sau mai mulți dintre cei cinci judecători conservatori li se vor alătura pentru a forma o majoritate.
„Curtea Supremă are o lungă tradiție de respectare a opiniilor științifice ale agențiilor federale”, a declarat Lawrence Gostin, profesor de drept la Universitatea Georgetown, care se așteaptă ca decizia să fie în favoarea FDA.
„Dar rezultatul bătăliei nu este deloc sigur”, a declarat el pentru AFP, amintind că „supermajoritatea conservatoare a anulat dreptul constituțional la avort și s-a arătat ostilă reglementărilor federale legate de Covid sau de schimbările climatice”.
Pentru acest renumit expert în dreptul sănătății, „este un moment periculos pentru femeile americane”. (Foto: Traci Hahn | Dreamstime.com)