Sari direct la conținut

De ce locuitorii unei mici insule din Pacific cred că Charles al III-lea e fiul unui zeu

HotNews.ro
Regele Charles al III-lea a fost incoronat, Foto: Jonathan Brady / AFP / Profimedia
Regele Charles al III-lea a fost incoronat, Foto: Jonathan Brady / AFP / Profimedia

O mică insulă din Pacific a răsunat de cântece sâmbătă, când sute de locuitori au sărbătorit încoronarea regelui Charles al III-lea, un eveniment remarcabil pentru un trib care îl consideră pe tatăl regelui, prințul Philip, ca fiind unul dintre zeii săi, potrivit AFP.

Insula vulcanică Tanna, din sudul Vanuatu, este centrul „mișcării Prințul Philip”, care îl vede pe tatăl lui Charles ca pe un strămoș mitic venit de departe.

„Sunt foarte fericit, pentru că Charles este fiul lui Philip”, a declarat pentru AFP șeful local Yabah, care a vizitat odată castelul Windsor și l-a întâlnit pe prințul Philip. „Vreau ca el să vină să mă vadă aici”, a adăugat el.

Mișcarea a început în anii 1970, când ducele de Edinburgh a vizitat fosta colonie anglo-franceză cunoscută atunci sub numele de Noile Hebride, care rămâne o țară din Commonwealth.

Originea acestei credințe nu este clar explicată, dar antropologii cred că se bazează pe o profeție străveche privind întoarcerea unui fiu al insulei cu pielea albă.

Unii sunt chiar convinși că tocmai din Tanna a plecat prințul înainte de cel de-al Doilea Război Mondial pentru a se căsători cu viitoarea regină Elisabeta.

„Există mai multe clanuri care așteaptă de mult timp întoarcerea acestei ființe mitice”, a declarat antropologul Kirk Huffman, fost conservator al Muzeului Național din Vanuatu.

Așa că insula a sărbătorit sâmbătă încoronarea lui Charles în felul său, departe de strălucirea de la Westminster.

Adunați pe dealurile tropicale, o mie de bărbați, femei și copii au dansat și au cântat, înainte de un banchet cu cele mai bune mâncăruri locale, însoțite de kava, o băutură înțepătoare și ușor alcoolică preparată din rădăcini și care face parte din tradițiile din Pacific.

Mișcarea este concentrată în satele Yaohnanen și Yakel, accesibile doar printr-o potecă dificilă prin junglă, în această regiune cunoscută pentru tradițiile sale de legende și spiritualitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro