Sari direct la conținut

Orice nou acord de dezarmare nucleară va depinde de China, spune SUA / Washingtonul preferă să-şi modernizeze arsenalul, nu să îl mărească

HotNews.ro
Rachete din China, Foto: DreamsTime / Vadimrysev
Rachete din China, Foto: DreamsTime / Vadimrysev

Beijingul ar putea avea 1.500 de focoase nucleare până în 2035, prevede un raport al Departamentului american al Apărării publicat în noiembrie, iar orice angajament viitor al SUA în ceea ce priveşte dezarmarea nucleară va depinde de China, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, care dă asigurări că, în acelaşi timp, Washingtonul nu pierde din vedere Rusia.

„Am fi pregătiţi să respectăm constrângerile şi să participăm la un regim de dezarmare după 2026, dar o variabilă cheie va fi natura schimburilor noastre (de informaţii) cu China de acum şi până atunci”, a declarat oficialul de rang înalt de la Casa Albă, potrivit agențiilor AFP și News.ro.

Acesta, care a vorbit cu presa sub acoperirea anonimatului, a spus că, în acelaşi timp, Statele Unite nu pierd din vedere Rusia, care şi-a suspendat participarea la tratatul de dezarmare nucleară New START, ultimul acord bilateral de acest tip care leagă cei doi foşti rivali din timpul Războiului Rece. Acest acord expiră în 2026.

Statele Unite sunt „deschise” la un dialog „necondiţionat” cu Moscova pe tema armelor nucleare, a precizat sursa citată, subliniind că americanii caută în continuare un „anumit nivel de reciprocitate” din partea ruşilor. Cu toate acestea, Departamentul de Stat american a anunţat joi „contramăsuri” ca răspuns la decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acest tratat. Astfel, Statele Unite vor restricţiona schimbul de informaţii cu Rusia cu privire la arsenalul său nuclear.

Însă în materie nucleară, ca şi în toate celelalte activităţi diplomatice ale sale, Statele Unite se concentrează în principal pe China, care îşi dezvoltă rapid arsenalul, a arătat oficialul cu rang înalt de la Casa Albă. „Dimensiunea arsenalului lor, natura forţei lor şi alte evoluţii din politica lor vor avea un impact asupra propriei noastre poziţii în viitor”, a subliniat el. Acest lucru va avea repercusiuni şi asupra poziţiei Rusiei, ceea ce va avea consecinţe apoi asupra poziţiei Franţei şi Marii Britanii. „Totul este foarte legat”, a punctat oficialul. El a dat asigurări că administraţia Biden, deşi îşi asumă o logică de rivalitate cu China, a semnalat totuşi Beijingului „disponibilitatea” şi „interesul” său pentru discuţii privind armele nucleare.

Relaţiile dintre cele două superputeri sunt foarte tensionate, în ciuda speranţelor de „dezgheţ” exprimate recent de preşedintele american Joe Biden. China, de exemplu, a refuzat recent invitaţia SUA la o întâlnire între miniştrii apărării din cele două ţări.

Potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri), China dispune de un arsenal de 350 de focoase nucleare – cu mult în urma Rusiei (4.477) şi a Statelor Unite (3.708). Însă Beijingul ar putea avea 1.500 de focoase până în 2035, a estimat un raport al Departamentului american al Apărării publicat în noiembrie.

Statele Unite au devenit mai atente la „ameninţarea” chineză de la invazia rusă în Ucraina, invazie care nu a „distras” Washingtonul de la rivalitatea tot mai mare cu Beijingul, a declarat vineri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. „Sprijinul nostru pentru Ucraina nu a slăbit capacitatea noastră de a răspunde la o potenţială ameninţare din partea Chinei sau din altă parte, dimpotrivă, a întărit-o”, a declarat el într-un discurs rostit la Helsinki.

Aceste declaraţii au precedat un discurs pe care consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, l-a susţinut vineri pe tema dezarmării nucleare.

SUA doresc ca în discuțiile privind dezarmarea nucleară să fie inclusă și China

Jake Sullivan a confirmat, în mare, ceea ce explicase anterior oficialul de la Casa Albă. Statele Unite caută dialogul cu Rusia, dar şi cu China în privinţa armelor nucleare, fără condiţii prealabile, a spus consilierul pentru securitate naţională într-un discurs în care a prezentat abordarea SUA pentru diminuarea riscului unui conflict nuclear.

Potrivit CNN, Sullivan a mai spus că SUA lucrează în paralel la modernizarea forţei sale nucleare, dar nu şi pentru a-şi creşte arsenalul.

Discursul de vineri a avut loc în contextul în care arhitectura controlului armelor nucleare se confruntă cu ameninţări serioase. Sullivan a avertizat că lumea a ajuns într-un „punct de inflexiune” în ceea ce priveşte stabilitatea nucleară.

„Intrăm într-o nouă eră, una care necesită noi strategii şi soluţii pentru a atinge obiectivele pe care le-am avut întotdeauna: să prevenim o cursă a înarmărilor, să reducem riscul de percepţie eronată şi de escaladare şi, cel mai important, să asigurăm siguranţa şi securitatea poporului nostru şi a oamenilor din întreaga lume în faţa ameninţărilor nucleare”, a declarat Sullivan vineri, la Arms Control Association.

Chiar dacă China îşi măreşte arsenalul nuclear, Sullivan a declarat că SUA nu trebuie să se angajeze într-o cursă a înarmării cu Beijingul.

„Statele Unite nu au nevoie să îşi mărească forţele nucleare pentru a depăşi numărul total combinat al concurenţilor noştri, pentru a-i descuraja cu succes”, a spus Sullivan, adăugând că SUA vor respecta limitele de focoase nucleare asupra cărora SUA şi Rusia au convenit – „atât timp cât şi Rusia o va face”.

Cu toate acestea, Sullivan nu a exclus posibilitatea ca această evaluare să se schimbe. „Credem că, în contextul actual, avem astăzi numărul şi tipul de capacităţi de care avem nevoie. Nu pot vorbi despre fiecare context şi situaţie neprevăzută din viitor. Dar, în situaţia actuală, credem că avem ceea ce ne trebuie”, a afirmat Sullivan.

El a arătat că dezvoltarea nucleară opacă a Chinei va modela modul în care va arăta orice viitor acord cu Rusia privind armele nucleare. „Tipul de limite cu care Statele Unite pot fi de acord după expirarea tratatului va fi, desigur, influenţat de mărimea şi amploarea acumulării nucleare a Chinei”, a spus Sullivan.

Ce presupune modernizarea armamentului nuclear al SUA

În ceea ce priveşte eforturile SUA de a-şi moderniza forţele nucleare, Sullivan a spus că scopul este ca arsenalul de descurajare să rămână sigur şi puternic pe măsură ce se apropie anii 2030, când Statele Unite estimează că vor trebui să contracareze două puteri nucleare aproape egale, pentru prima dată în istorie.

El a explicat că actualizarea planurilor de descurajare ale SUA se bazează pe efortul actual de modernizare a „fiecărei componente” din triada nucleară americană, precum şi pe investiţii în capacităţi nenucleare, cum ar fi instrumentele spaţiale şi cibernetice, care oferă SUA un „avantaj în toate domeniile”.

De asemenea, SUA urmăresc un angajament pe toate planurile – atât cu aliaţii, cât şi cu adversarii – pentru a preveni conflictele nucleare. Deşi există acorduri în vigoare cu cele cinci state deţinătoare de arme nucleare – SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa, cunoscute colectiv sub numele de P5 – Sullivan a calificat aceste acorduri drept „limitate”, afirmând că se poate face mai mult.

„P5 oferă o oportunitate de a gestiona riscul nuclear şi presiunile cursei înarmărilor printr-o combinaţie de dialog, transparenţă şi acorduri”, a declarat Sullivan, adăugând că SUA vor lucra pentru a stabili noi norme şi valori în noua eră nucleară.

În ceea ce priveşte China, până în prezent, ţara comunistă a respins un angajament diplomatic regulat cu SUA în sens larg, inclusiv în domeniul controlului armelor. Sullivan a declarat că ar fi o mişcare „responsabilă” şi o „decizie îndrăzneaţă” ca Beijingul să vină la masa negocierilor.

„Sperăm că, printre subiectele aflate pe masa discuţiilor diplomatice, Beijingul va fi dispus să includă un angajament substanţial în ceea ce priveşte chestiunile nucleare strategice, ceea ce ar fi benefic pentru securitatea ambelor noastre ţări şi pentru securitatea întregii lumi”, a spus Sullivan.

_________

(Foto articol: ©Vadimrysev|Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro