Sari direct la conținut

„Principala poartă pentru cocaină”: Peste 43 de tone de cocaină confiscate în portul Anvers în prima jumătate a anului

HotNews.ro
Captură de cocaină, Foto: Arne Dedert / DPA / Profimedia
Captură de cocaină, Foto: Arne Dedert / DPA / Profimedia

Vama belgiană a confiscat peste 43 de tone de cocaină în portul Anvers în prima jumătate a anului, o creștere de 21% față de aceeași perioadă din 2022, potrivit AFP.

Acest volum de 43,43 de tone este mai mare decât cel interceptat pe parcursul întregului an 2017 (41,16 tone).

În ultimii ani, confiscările au zburat din record în record la Anvers, care a devenit principala poartă de intrare în Europa pentru cocaina produsă în America de Sud, pe fondul creșterii consumului pe Bătrânul Continent.

Aproape 109,9 tone de pulbere albă au fost confiscate în 2022. A fost pentru prima dată când s-a depășit pragul simbolic de 100 de tone.

În prima jumătate a anului 2023, aproape jumătate din volumele interceptate proveneau din trei țări: Ecuador (10,42 tone), Panama (5,26 tone) și Brazilia (3,45 tone).

Costa Rica și Republica Dominicană au completat „top cinci” al principalelor țări care aduc cocaina pe mare, a precizat Vama în cadrul unei prezentări la Beveren, în apropiere de Anvers.

Metoda preferată a traficanților rămâne „rip off”, care constă în ascunderea drogurilor într-o încărcătură – de obicei un container – fără ca expeditorul și destinatarul mărfurilor declarate să știe acest lucru.

Pentru a combate traficul, vama dorește să implice operatorii de terminale private și compania de administrare a portului în scanarea a cât mai numeroase containere – proiect care este în curs de desfășurare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro