Sari direct la conținut

Canada: Un fost ofițer de poliție, acuzat de ingerință străină în favoarea Chinei

HotNews.ro
Spionaj, Foto: Stuart Clarke / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Spionaj, Foto: Stuart Clarke / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Autoritățile canadiene au anunțat vineri arestarea unui ofițer de poliție pensionat, acuzat de ingerință străină în beneficiul Chinei, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări, potrivit AFP.

William Majcher, în vârstă de 60 de ani, este acuzat că „și-a folosit cunoștințele și rețeaua extinsă de contacte în Canada pentru a obține informații sau servicii care ar fi fost în beneficiul Republicii Populare Chineze”, a precizat Poliția Regală Montată din Canada (RCMP) într-un comunicat de presă.

Poliția suspectează că bărbatul „a contribuit la eforturile guvernului chinez de a identifica și intimida o persoană în afara cadrului legii canadiene”. El face obiectul unei anchete din toamna anului 2021.

Canadianul, care locuiește în Hong Kong, a compărut prin videoconferință vineri la tribunalul din Longueuil, în suburbia Montreal, unde a fost inculpat pentru „conspirație” și pentru că a acționat în vederea comiterii unei infracțiuni „în numele unei entități străine”.

„El se află în prezent în Canada și a fost arestat la Vancouver, unde este reținut până la următoarea sa înfățișare în fața instanței, pe 25 iulie”, a declarat pentru AFP Camille Habel, o purtătoare de cuvânt a poliției canadiene (RCMP).

Relațiile dintre China și Canada s-au deteriorat brusc după ce Canada a arestat-o în 2018, la cererea Statelor Unite, pe Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului telecom Huawei, Meng Wanzhou.

La câteva zile după această arestare, doi canadieni, omul de afaceri Michael Spavor și fostul diplomat Michael Kovrig, au fost arestați în China, o măsură percepută pe scară largă ca represalii.

Deși cei trei au fost eliberați între timp, tensiunile dintre cele două țări persistă, Beijingul criticând Ottawa pentru că se aliniază politicii chineze a Washingtonului, iar autoritățile canadiene acuzând în mod regulat China că se amestecă în afacerile lor publice.

În ultimele luni, suspiciunile de ingerință chineză în ultimele două alegeri federale din Canada au pus guvernul lui Justin Trudeau sub presiunea partidelor din opoziție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro