Atentat la Bruxelles: Ministrul belgian al Justiției își anunță demisia
Ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, și-a anunțat vineri seară demisia din guvern, la patru zile după atacul comis la Bruxelles de un tunisian radicalizat aflat în situație de ședere ilegală, care a ucis doi suedezi, potrivit AFP.
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a explicat că a aflat vineri că Tunisia a cerut extrădarea autorului atacului, Abdesalem Lassoued, în august 2022, cerere care nu a fost procesată de Parchetul din Bruxelles.
„Magistratul competent nu a dat curs acestei cereri de extrădare, iar dosarul nu a fost tratat”, a subliniat Van Quickenborne.
„Este vorba de o greșeală individuală, monumentală, o greșeală inacceptabilă cu consecințe dramatice”, a adăugat el, precizând că „își va asuma responsabilitatea pentru aceasta prin demisie”.
„Nu caut nicio scuză. Simt că este de datoria mea să o fac. Aceste noi informații, venite de la procuratură, mă ating până în măduva oaselor, pentru că am făcut tot posibilul pentru a îmbunătăți sistemul nostru de justiție”, a adăugat el.
Atacul de luni seară, care a avut loc în apropiere de centrul Bruxelles-ului cu puțin timp înainte de un meci de fotbal între Belgia și Suedia, a vizat suporterii suedezi.
Agresorul, un radical a cărui cerere de azil fusese respinsă și care făcuse obiectul unui ordin de părăsire a Belgiei, care nu fusese niciodată executat, a ucis cu sânge rece doi dintre ei cu o pușcă automată AR-15. L-a rănit pe al treilea înainte de a fugi pe un scuter.
Tunisianul în vârstă de 45 de ani a fost localizat marți dimineață într-o cafenea din comuna bruxelleză Schaerbeek, unde a fost rănit mortal de focurile de armă ale poliției. Arma sa a fost găsită.
Abdesalem Lassoued era cunoscut de autoritățile belgiene pentru mai multe infracțiuni, inclusiv pentru amenințări cu moartea împotriva unui solicitant de azil, potrivit justiției. Însă el nu figura în baza de date a Ocam, agenția federală responsabilă cu analiza amenințărilor teroriste.
După atentat, Vincent Van Quickenborne a indicat pur și simplu că Belgia fusese informată în 2016 „de către un serviciu de poliție străin” despre profilul radicalizat al lui Lassoued, fără nicio referire la un trecut terorist.
Înainte de a solicita azil în Belgia, unde a declarat că a ajuns la sfârșitul anului 2015, tunisianul a făcut cereri similare în Norvegia, Suedia și apoi în Italia – cereri care au fost respinse de fiecare dată.