Sari direct la conținut

De ce Israelul atacă în sudul Fâșiei Gaza deși le-a cerut civililor să meargă acolo

HotNews.ro
Se caută supraviețuitori după bombardarea blocurilor din Khan Younis, în sudul Gazei , Foto: Majdi Fathi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Se caută supraviețuitori după bombardarea blocurilor din Khan Younis, în sudul Gazei , Foto: Majdi Fathi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Israelul le-a cerut palestinienilor din nordul Fâșiei Gaza să se mute în sudul enclavei, spunând că acolo vor fi mai în siguranță pe măsură ce armata atacă Hamas. Cu toate acestea, avioanele de război israeliene au continuat să lovească ținte din sudul Gazei, răspândind teama în rândul celor evacuați că sunt la fel de vulnerabili acolo ca și în casele lor din nord, scrie Reuters.

De ce lovește Israelul în sud?

De când le-a spus locuitorilor din Gaza să se îndrepte spre sud, armata israeliană (IDF) a continuat să lovească ținte în zonă, ucigând civili. În total, autoritățile din Gaza spun că 6.546 de palestinieni au murit de când atacurile israeliene au început pe 7 octombrie. Rezidenții au declarat că bombardamentele din sud s-au intensificat pe 25 octombrie. Mai multe blocuri în Khan Younis, la aproximativ 10 km de la granița cu Egiptul, au fost distruse într-un atac aerian israelian.

IDF a spus că, deși principalul centru de putere al Hamas este în orașul Gaza, organizația este infiltrată în întreaga enclavă.

„Oriunde va apărea o țintă Hamas, IDF o va lovi pentru a distruge capacitățile grupului, luând în același timp măsuri de precauție fezabile pentru a atenua daunele aduse civililor neimplicați”, a declarat miercuri armata, reiterând declarațiile anterioare.

Armata a spus că toate casele în care locuiesc militanții Hamas sunt „ținte legitime”, chiar dacă civilii locuiesc alături de ei.

„Așa-numita casă privată nu este o casă privată”, a declarat reporterilor un ofițer superior al forțelor aeriene israeliene într-un briefing recent.

Câți oameni s-au mutat?

În ciuda încercărilor Hamas de a opri un exod, rezidenții și organizațiile internaționale spun că a existat o deplasare în masă a oamenilor din nord și din alte zone ale enclavei văzute ca fiind deosebit de vulnerabile la atacuri.

Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a estimat pe 24 octombrie că peste 1,4 milioane de persoane sunt strămutate intern în Gaza.

Punctele de trecere a frontierei din Gaza atât cu Egiptul, cât și cu Israelul sunt închise, prinzând efectiv rezidenții în interiorul enclavei.

Armata israeliană a declarat pe 12 octombrie că aproape jumătate din populația de 2,3 milioane din Gaza trebuie se mute în jumătatea de sud a Fâșiei în decurs de 24 de ore. IDF a spus că ordinul are ca scop îndepărtarea civililor de „țintele Hamas”, despre care consideră că sunt concentrate în nord.

Purtătorul de cuvânt al armatei Jonathan Conricus a declarat ulterior: „Pregătim zona pentru o activitate militară semnificativă în orașul Gaza. Aceasta este următoarea etapă. De aceea le cerem civililor să meargă la sud de râul Gaza”.

Israelul a adunat trupe la granița cu Gaza și este de așteptat să lanseze o invazie terestră. Pe 18 octombrie, armata i-a îndemnat pe rezidenții din Gaza să evacueze în ceea ce ea a numit o zonă umanitară în Al Mawasi, pe coasta de sud a Gazei. Israelul și-a reînnoit avertismentele pe 22 octombrie, spunând că oricine rămâne în nord ar putea fi identificat drept simpatizant al unei „organizații teroriste” dacă nu pleacă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro