Sari direct la conținut

Londra și Washingtonul acuză Moscova de încercări de ingerință în politica britanică

HotNews.ro
Războiul cibernetic purtat de Rusia, Foto: Krasilnikov Stanislav / TASS / Profimedia
Războiul cibernetic purtat de Rusia, Foto: Krasilnikov Stanislav / TASS / Profimedia

Marea Britanie și Statele Unite au declarat joi că au descoperit încercări ale Rusiei de a interveni în politica britanică, în special în timpul alegerilor din 2019, potrivit AFP.

Londra l-a convocat pe ambasadorul rus, potrivit Ministerului britanic de Externe, în timp ce Departamentul de Justiție al SUA a anunțat acuzații împotriva a doi cetățeni ruși, inclusiv a unui agent al serviciilor de securitate ruse (FSB).

„Încercările Rusiei de a interveni în politica britanică sunt complet inacceptabile și urmăresc să amenințe procesele noastre democratice”, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron, citat într-un comunicat.

„În pofida eforturilor lor repetate, au eșuat”, a adăugat el.

„În timp ce unele atacuri au dus la scurgeri de documente, tentativele de a interveni în politica și democrația britanică nu au avut succes”, potrivit ministerului, care a precizat că au fost vizați politicieni, funcționari publici, jurnaliști și ONG-uri.

La rândul lor, autoritățile judiciare americane au dat publicității punerea sub acuzare marți de către un tribunal din San Francisco (vest) a doi cetățeni ruși, Ruslan Aleksandrovici Peretyatko, agent FSB, potrivit Washingtonului și Londrei, și Andreï Stanislavovich Korinets.

Ei sunt acuzați că „au condus o campanie de piratare a rețelelor informatice din Statele Unite, Marea Britanie, alte țări din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și Ucraina în numele guvernului rus”, a precizat Departamentul american al Justiției într-un comunicat.

Fiecare dintre ei este acuzat de două capete de acuzare pentru piraterie informatică, care prevăd pedepse maxime între 5 și 20 de ani de închisoare.

În Statele Unite, aceste tentative de piraterie informatică „au vizat angajați sau foști angajați ai Comunității de informații, ai Departamentului Apărării, ai Departamentului de Stat, contractori din domeniul apărării și infrastructura Departamentului Energiei, cel puțin între octombrie 2016 și octombrie 2022”, potrivit comunicatului.

Unitate specializată FSB

Cei doi inculpați fac parte dintr-un presupus grup de hackeri cibernetici asociat cu Centrul 18, o unitate specializată a FSB identificată drept „Star Blizzard” de către Londra și „Callisto Group” de către Washington.

Aceștia fac acum obiectul sancțiunilor din Marea Britanie, precum și al sancțiunilor Trezoreriei SUA, iar Departamentul de Stat a anunțat o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații care să conducă la localizarea și arestarea lor, precum și a complicilor lor.

„Ambii sunt căutați în prezent de FBI și se crede că se află în Rusia”, a declarat jurnaliștilor, sub rezerva anonimatului, un oficial de rang înalt al Poliției Federale americane (FBI), adăugând că nu se așteaptă ca Moscova să îi predea.

„Dar dacă se deplasează într-o țară care cooperează cu sistemul judiciar american, ei riscă să fie extrădați în Statele Unite”, a subliniat acest oficial.

Un înalt responsabil al Ministerului Justiției a recunoscut că publicarea acestor urmăriri penale a făcut probabil ca arestarea lor să fie „mai dificilă”, dar a fost justificată de necesitatea de a „perturba” activitățile hackerilor cibernetici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro