Sari direct la conținut

Iranul învinuiește Statele Unite, ca aliat al Israelului, pentru lovitura aeriană în care au murit doi generali ai săi

HotNews.ro
Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a declarat marţi că a transmis Statelor Unite un mesaj în care le face răspunzătoare, în calitate de principal aliat al Israelului, pentru atacul care a distrus consulatul iranian la Damasc, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Amir-Abdollahian a explicat că la primele ore ale dimineţii a convocat-o pe ambasadoarea Elveţiei la Teheran, care reprezintă interesele Statelor Unite pe teritoriul iranian, pentru a transmite un mesaj către Washington despre atacul de luni din capitala Siriei.

„În această convocare au fost explicate dimensiunile atacului terorist şi ale crimei regimului israelian, iar responsabilitatea guvernului american a fost subliniată”, a explicat înaltul diplomat iranian pe reţeaua de socializare „X”, fosta Twitter.

„Un mesaj important a fost trimis guvernului american ca aliat al regimului sionist. Statele Unite trebuie să răspundă”, a insistat Amir-Abdollahian.

În atacul care a distrus clădirea consulatului iranian din Damasc, şapte membri ai Gărzii Revoluţionare au fost ucişi, inclusiv şeful Forţei Quds din Siria şi Liban, generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, şi secundul său, generalul de brigadă Mohammad Hadi Haji Rahimi. În total, 11 persoane și-ar fi pierdut viața în urma loviturii aeriene.

Atacul de luni a marcat cea mai grea pierdere suferită de Gărzile Revoluționare după cea a generalului Qassem Soleimani

Forţa Quds este considerată unitatea de elită a Gardienilor, care intervine în afara graniţelor pentru a ajuta vecinii Iranului şi pentru a asigura „stabilitatea” regiunii împotriva interferenţelor occidentale, potrivit Teheranului. Însă în esență este vorba de o ramură militară specializată în război asimetric și activități specifice agențiilor de informații.

La începutul anului 2020, liderul său carismatic, generalul Qassem Soleimani, a fost eliminat într-un raid american asupra aeroportului din Bagdad, ordonat de fostul preşedinte Donald Trump.

Incidentul de luni este cel mai sângeros atac împotriva armatei iraniene în Siria de la începutul lui 2024, unde până în prezent a fost confirmată uciderea a opt oameni în bombardamentele israeliene, inclusiv a doi generali ai Gărzii Revoluţionare.

SUA au transmis Iranului că „nu au nicio implicare” şi nici nu erau la curent în prealabil cu un atac israelian asupra unui complex diplomatic în Siria. Israelul nu a confirmat sau infirmat că a lansat atacul asupra Damascului, procedura sa standard în astfel de situații.

„Nu comentăm informațiile din mass-media străină”, a răspuns luni seară un purtător al cuvânt al forțelor armate israeliene, după ce a fost întrebat despre acest subiect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro