Zeci de europarlamentari, printre care și doi români, cer suspendarea statutului Georgiei de stat candidat la UE
Un grup de 31 de europarlamentari, printre care Traian Băsescu și Eugen Tomac, cere suspendarea statutului de țară candidat la UE al Georgiei într-o scrisoare către șeful diplomației UE, Josep Borrell, în contextul în care țara vrea să adopte o legislație de inspirație rusească, relatează Kyiv Independent.
„Comportamentul nedemocratic continuu al autorităților georgiene, în special agresivitatea lor de a promova o lege „în stil rusesc” privind agenții străini, reducerea la tăcere și folosirea forței împotriva demonstranților pașnici, a depășit limita”, subliniază parlamentarii UE în această scrisoare.
Potrivit acestora, acest comportament a dus la o polarizare și mai mare a societății și politicii georgiene, ceea ce contravine „celor nouă pași la care s-a angajat guvernul georgian atunci când țării i s-a acordat statutul de candidat UE și nu mai poate fi ignorat de Uniunea Europeană”.
Zeci de mii de oameni din fosta republică sovietică ies în stradă în aceste zile pentru a protesta față de votarea de către parlament a legii „agenților străini”, care presupune ca orice organizație care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin”. Poliția și-a intensificat represiunea împotriva protestatarilor cu gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și tunuri cu apă.
Legislația, programată pentru a treia și ultima lectură pe 17 mai, ar înăbuși probabil ONG-urile și organizațiile societății civile, inclusiv pe cele care monitorizează integritatea alegerilor și corupția guvernamentală.
Criticii spun că legea este în oglindă cu legislația rusă care reprimă criticii regimului de la Kremlin.
Legislația a fost condamnată pe scară largă în Occident, iar oficialii UE au spus deschis că adoptarea ei ar afecta șansele Georgiei de a adera la bloc.
Ce măsuri cer cei peste 30 de europarlamentari în cazul Georgiei
Cei peste 30 de europarlamentari i-au cerut lui Borrell „să adopte o poziție fermă” care să „trimită un semnal clar autorităților georgiene”.
Dincolo de solicitarea suspendării statutului Georgiei de candidat la UE, pe care l-a primit în decembrie 2023, scrisoarea solicita o revizuire a finanțării UE pentru țară și o „evaluare imediată” a statutului celor nouă reforme necesare pe care Georgia trebuie să le implementeze ca parte a procesului de aderare.
„În ultimii ani am lucrat neobosit pentru a sprijini poporul georgian și aspirațiile acestuia de a adera la UE. Rămânem hotărâți să facem acest lucru, dar criteriile democratice pentru toate țările candidate la UE sunt aceleași și trebuie respectate”, mai arată scrisoarea.
Citește și: