Sari direct la conținut

Liderul Hamas afirmă că guvernarea postbelică a Gaza va fi decisă împreună cu facțiunile palestiniene

HotNews.ro
Ismail Haniyeh, liderul Hamas , Foto: Iranian Foreign Ministry via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Ismail Haniyeh, liderul Hamas , Foto: Iranian Foreign Ministry via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat miercuri că mișcarea islamistă va decide împreună cu alte facțiuni palestiniene asupra guvernării în Gaza după războiul cu Israelul, potrivit AFP.

„Noi spunem că Hamas este aici pentru a rămâne (…) și va fi de competența mișcării și a tuturor facțiunilor naționale (palestiniene) să decidă asupra guvernării postbelice în Gaza”, a declarat Haniyeh într-un discurs televizat.

El a mai spus că rezultatul negocierilor pentru încetarea focului este incert deoarece Israelul „insistă să ocupe punctul de trecere Rafah și să își intensifice agresiunea” în teritoriul palestinian de la atacul mortal al Hamas din 7 octombrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost contestat public miercuri de propriul său ministru al Apărării în legătură cu planurile postbelice pentru Fâșia Gaza, care a promis că se va opune oricărei forme de control militar pe termen lung al Israelului asupra enclavei palestiniene devastate de război, informează Reuters.

Declarația televizată a ministrului Apărării, Yoav Gallant, marchează cel mai vocal dezacord din cadrul eșalonului superior al Israelului față de Netanyahu în timpul conflictului pe mai multe fronturi care durează deja de opt luni și care a declanșat fisuri politice în țară și în străinătate.

„Trebuie să desființăm capacitățile de guvernare ale Hamas în Gaza. Cheia pentru acest obiectiv este acțiunea militară și stabilirea unei alternative de guvernare în Gaza”, a declarat Gallant, în cadrul unei conferințe de presă.

„În absența unei astfel de alternative, rămân doar două opțiuni negative: guvernarea Hamas în Gaza sau guvernarea militară israeliană în Gaza”, a adăugat el, afirmând că se va opune celui de-al doilea scenariu și îndemnându-l pe Netanyahu să renunțe în mod oficial la el.

„Repet foarte clar: nu voi accepta stabilirea unei administraţii militare israeliene în Gaza, Israelul nu trebuie să aibă controlul civil asupra Fâşiei Gaza”, a insistat Gallant.

„Îl îndemn pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să declare să Israelul nu va pune în funcţiune un control civil asupra Fâşiei Gaza, că Israelul nu va pune în funcţiune o conducere militară în Fâşia Gaza şi că o alternativă guvernamentală la Hamas va fi pregătită imediat”, a adăugat ministrul israelian, citat de AFP și Agerpres.

Gallant a precizat că, încă din octombrie anul trecut, a încercat să promoveze un plan de creare a unei „alternative la Hamas de guvernare palestiniană neostilă” – dar că nu a primit niciun răspuns din partea cabinetului israelian.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro