Sari direct la conținut

VIDEO Un cercetător francez, acuzat de spionaj, pledează vinovat la Moscova pentru că nu s-a înregistrat ca agent străin / Cine este Laurent Vinatier

HotNews.ro
Laurent Vinatier, acuzat de spionaj in Rusia, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia
Laurent Vinatier, acuzat de spionaj in Rusia, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Cercetătorul francez Laurent Vinatier a pledat vinovat vineri, în faţa unui tribunal din Moscova, pentru acuzaţia că nu s-a înregistrat ca agent străin şi ar fi cules informaţii despre armata rusă, astfel că a fost plasat în arest preventiv până la 5 august, relatează Reuters, potrivit News.ro.

O scurtă înregistrare video postată de serviciul judiciar din Moscova îl arată pe Laurent Vinatier în cătuşe, în timp ce este condus în sala de judecată din Moscova şi introdus într-o cuşcă metalică cu gratii la începutul audierii.

În vârstă de 47 de ani, Laurent Vinatier este specialist în Rusia şi consilier al Centrului pentru Dialog Umanitar, un grup de mediere a conflictelor cu sediul în Elveţia.

El riscă o pedeapsă de până la cinci ani închisoare.

Conform legislaţiei ruse, o persoană este obligată să contacteze Ministerul Justiţiei şi să se înregistreze ca agent străin dacă este implicată în activităţi politice şi/sau colectează informaţii militare şi, în acelaşi timp, primeşte ajutor financiar sau de altă natură din străinătate.

Avocatul lui Vinatier, Aleksei Siniţin, a declarat pentru Reuters că Vinatier a reuşit să contacteze Ambasada Franţei la Moscova.

Consulul general al Franţei la Moscova, Patrice Servantie, a trimis o scrisoare tribunalului din Moscova în care a cerut ca Vinatier să nu fie plasat în detenţie – o cerere pe care instanţa a respins-o. „Domnul Vinatier este un cetăţean responsabil şi cu respect faţă de lege, el va respecta toate cerinţele legii Federaţiei Ruse”, se arată în scrisoarea pe care Siniţin a împărtăşit-o cu Reuters.

Servantie nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Rusia a aplicat pe scară largă legea „agentului străin” în ultimul deceniu pentru a înăbuşi opoziţia şi a discredita personalităţile din opoziţie, jurnaliştii şi organizaţiile critice la adresa Kremlinului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a negat joi că Vinatier ar fi lucrat pentru statul francez şi a descris arestarea sa ca făcând parte dintr-o campanie de „intoxicare” a Moscovei.

Cine este Laurent Vinatier

Laurent Vinatier, care lucrează pentru un ONG elveţian de soluţionare a conflictelor, a fost arestat la Moscova joi, 6 iunie 2024, fiind suspectat de spionaj.

La câteva ore după ce Moscova a anunţat arestarea unui cetăţean francez suspectat că a cules informaţii despre activităţile militare ruseşti, Emmanuel Macron a confirmat informaţia, dar a denunţat acuzaţiile Rusiei. „În niciun caz nu era vorba de cineva care lucra, care lucrează pentru Franţa”, a spus preşedintele francez, adăugând că bărbatul, Laurent Vinatier, lucra pentru un ONG elveţian „care face diplomaţie”. „El va beneficia de toată protecţia consulară care se cuvine într-un astfel de caz. Dar am vrut aici să pun lucrurile la punct în faţa zvonurilor pe care le auzim”, a declarat Emmanuel Macron.

Născut în 1976, francezul are un doctorat în filosofie şi este expert în Cecenia. După ce a lucrat la Institutul francez pentru studii despre Asia Centrală din Uzbekistan, el s-a alăturat NATO în 2001, la biroul consilierului secretarului general pentru afaceri din Europa Centrală şi de Est, potrivit Le Figaro. În decembrie 2008, el a susţinut un doctorat despre conflictul din Cecenia la Institutul de Studii Politice din Paris.

Laurent Vinatier lucra de ani de zile la conflictul dintre Rusia şi Ucraina, în cadrul unor eforturi diplomatice paralele şi discrete ale guvernelor. El a fost angajat de ONG-ul elveţian Centrul pentru Dialog Umanitar (DH), o organizaţie fondată în 1999, care intervine „în majoritatea conflictelor din lume, cu proiecte de mediere în diferite regiuni din Africa, Orientul Mijlociu, Eurasia şi Asia”, după cum se precizează pe site-ul său. ONG-ul a declarat pentru Le Figaro că acţionează pentru „eliberarea” acestuia.

Potrivit mai multor surse intervievate de AFP, Laurent Vinatier s-a implicat într-o diplomaţie discretă, călătorind atât în Rusia, cât şi în Ucraina, chiar şi după asaltul rusesc din 24 februarie 2022. Mediatorii DH lucrează în confidenţialitate şi fără limitările diplomaţiei tradiţionale, ceea ce permite contacte informale între adversari, dar îi expune pe aceşti actori la acuzaţii de spionaj.

Vinatier este suspectat că a colectat ilegal informaţii despre activităţile militare ale Rusiei, dar este urmărit oficial în această etapă pentru încălcarea legii care se referă la „agenţii străini”, legislaţie folosită de Moscova pentru a-şi reprima criticii, o infracţiune care se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare. Dar limbajul anchetatorilor, care se referă la „colectarea selectivă de informaţii în domeniul activităţilor militare şi tehnico-militare ale Rusiei”, sugerează acuzaţii şi mai grave, notează BFMTV. Informaţiile pe care se presupune că le-ar fi cules, „dacă ar fi fost obţinute din surse străine, ar fi putut fi folosite împotriva securităţii statului rus”, potrivit procurorilor, care au cerut arestarea lui preventivă.

Arestarea francezului intervine într-un moment de tensiuni sporite între Rusia şi Franţa, tocmai din cauza Ucrainei. Miercuri, un ruso-ucrainean a fost arestat sub suspiciunea că ar fi plănuit acţiuni violente în Franţa, cu mai puţin de două luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris. De asemenea, Moscova este suspectată de numeroase acte de ingerinţă, intimidare şi dezinformare în Franţa, cum ar fi sicriele instalate la picioarele Turnului Eiffel, mâinile vopsite cu roşu de pe memorialul Shoah în luna mai şi stelele albastre ale lui David, amplasate cu un şablon pe ziduri din Paris şi suburbii în octombrie 2023.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro