Sari direct la conținut

Cine sunt candidații înscriși în cursa pentru prezidențiale

HotNews.ro
Prezidentiale 2019 diaspora, Foto: mae.ro
Prezidentiale 2019 diaspora, Foto: mae.ro

Termenul limită de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Central a expirat duminică, 22 septembrie, la ora 24:00. Biroul Electoral Central a validat înregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor, Viorica Dăncilă și Theodor Paleologu, la alegerile prezidențiale. Curtea Constituțuională a decis luni validarea candidaturii lui Viorel Cataramă, al cărui dosar a fost respins inițial de Biroul Electoral Central. Tot luni ar urma să fie dat un răspuns în privința validării candidaturilor lui Alexandru Cumpănașu, Ramona Bruynseels și Cătălin Ivan.

UPDATE 10.18: Curtea Constituțională a decis luni să valideze candidatura lui Viorel Cataramă la președinție, în condițiile în care acesta a contestat hotărârea Biroului electoral de respingere a dosarului.

”CCR a admis contestația formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.10/D din 20 septembrie 2019 și, în consecință, a dispus înregistrarea de către Biroul Electoral Central a candidaturii și a semnului electoral ale domnului Viorel Cataramă la alegerile pentru Președintele României din anul 2019”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, s-a constatat că politicienii îndeplinesc toate condițiile necesare înscrierii în cursa pentru Cotroceni. Totodată, aceștia au strâns și minimul de 200.000 de semnături necesare înregistrării.

Theodor Paleologu și-a depus, joi, candidatura la BEC, pentru prezidențiale. Prezidențiabilul PMP a declarat că a strâns 360.000 de semnături, iar candidatura sa este „o mărturie” și aduce o „responsabilitate enormă” pentru sutele de mii de români pe care îi va reprezenta. Tot joi și-a depus candidatura la prezidențiale și premierul Viorica Dăncilă, care a strâns aproape 1.500.000 de semnături.

Președintele Klaus Iohannis a depus vineri, la BEC, împreună cu PNL, peste 2.200.000 de semnături necesare înscrierii în cursa pentru un al doilea mandat la Cotroceni. Și prezidențiabilul USR-PLUS Dan Barna și-a depus, vineri, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidențiale. Alianța a strâns aproape 400.000 de semnături.

Sâmbătă, la Biroul Electoral Central, și-a depus candidatura și prezidențiabilul ALDE-Pro România,Mircea Diaconu, care a strâns, potrivit acestuia, peste 400.000 de semnături. Tot sâmbătă, președintele UDMR Kelemen Hunorși-a depus, sâmbătă, candidatura pentru alegerile prezidențiale. El a venit la sediul Biroului Electoral Central cu o trotinetă electrică. Liderul UDMR a stâns aproape 270.000 de semnături.

Alexandru Cumpănașuși-a depus, duminică, la BEC, candidatura la alegerile prezidențiale. El a reușit să strângă peste 230.000 de semnături, scrie Mediafax. Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, candidează la prezidențiale independent. Acesta a fost întâmpinat la BEC de mai mulți susținători, care i-au strigat numele. Tot duminică,Ramona Bruynseels și-a depus candidatura de independent la alegerile prezidențiale, împreună cu peste 280.000 de semnături, transmite Mediafax. La ieșirea din instituție echipa de campanie a lui Bruynseels a dat drumul mai multor porumbei albi, semnificând „o nouă șansă pentru România”.

De asemenea, fostul europarlamentar social-democrat Cătălin Ivan şi-a depus, duminică, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Ivan a precizat că a depus la BEC 235.119 de semnături și că Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională din partea căruia candidează se dorește „o alternativă la actuala clasă politică”. Cătălin Ivan a precizat că va depune la BEC un număr de 235.119 semnături pe care a reuşit să le adune cu ajutorul reprezentanţilor partidului care-l susţine, Alternativa pentru Demnitate Naţională, transmite Agerpres.

Claudiu Crăciun, candidatul partidului Demos la alegerile prezidențiale, a afirmat, duminică, la BEC, că nu a reușit să strângă numărul de semnături necesare validării candidaturii, însă depune cele 13.000 de semnături adunate în semn de respect pentru efortul acordat de întreaga echipă de campanie, scrie Mediafax.

„Nu am reușit să le strângem. Sunt 13.000 de semnături strânse în mod onest de prietenii și colegii noștri. A fost un efort extraordinar. Depunem aceste smenături în semn de respect pentru acest efort. O să fim întrebați de ce nu am strâns 200.000 de semnături. O întrebare mai bună este de ce un partid nou, curat și transparent, care încearcă să facă totul bine și ca la carte, este ținut în afara competiției.

Florentin Pandele a anunțat că, deși a strâns peste 250.000 de semnături, se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale, scrie Mediafax. El a afirmat că face un pas înapoi pentru a nu îi face rău soției lui, Gabriela Firea, care a revenit la conducerea PSD și se ocupă de campania electorală a partidului.

„Când am anunțat intenția de a candida, Gabi nu mai era în conducerea PSD. Fusese eliminată din CEx și BPN. Am fost de acord cu intrarea Gabrielei în politică. Am susținut-o, am îmbărbătat-o în multele momente când i-a fost foarte greu. Ca orice familie întemeiată pe iubire și respect, hotărârile decisive le luăm împreună. Nu pot să-i fac un rău lui Gabi prin deciziile mele. Dar ea mi-a garantat că va duce mai departe luptă pentru valorile care pun în centrul atenției oamenii, nevoile lor, problemele de zi cu zi și dorința legitimă de a avea o viață mai demnă și mai bună. Mă opresc aici pentru moment cu acest demers. Dar bazați-vă pe mine pentru orice bătălie benefică țării noastre!”, a scris Florentin Pandele, pe Facebook.

Biroul Electoral Central (BEC) a respins înregistrarea candidaturii lui Miron Cozma la alegerile prezidențiale din noiembrie, potrivit unei decizii publicate duminică pe site-ul instituției. BEC precizează că Miron Cozma și-a depus candidatura vineri, 20 septembrie, aducând un număr de aproape 310.000 de semnături, din care mai bine de 87% s-au dovedit a fi fotocopii.

Candidatul Mișcării Naționale Române la alegerile prezidențiale, Andrei Valentin Stoican, a anunțat, duminică, faptul că se retrage din cursa pentru Cotroceni, deoarece nu a strâns numărul necesar de semnături, respectiv 200.000.

„Nu-mi voi depune candidatura. Nu vreau să intru în competiţia prezidenţială printr-o fraudă. Am reuşit să strâng 172.893 de semnături. Astăzi, până la ora 24, mai aştept din Suceava, Maramureş şi Teleorman încă aproximativ 5.500. Evident, nu sunt suficiente. Dar sunt semnături asumate”, a transmis Valentin Stoican, potrivit Mediafax.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu, cel care anunțase în iulie că va candida ca independent la prezidențiale, a anunțat duminică dimineață că a strâns doar 146.000 de semnături din cele 200.000 de semnături necesare. Pleșoianu spune că niște ”anonimi binevoitori” au vrut să-l ”compromită” cu zeci de mii de semnături ce l-ar fi dus peste pragul cerut la BEC, însă acestea erau ”produse la un minunat xerox color”.

Biroul Electoral Central a decis respingerea înregistrării candidaturii și a semnului electoral ale lui Viorel Cataramă la alegerile prezidențiale, informează Mediafax. Instituția precizează că peste 94.000 de semnături depuse au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.

Viorel Cataramă va contesta la Curtea Constituțională decizia Biroului Electoral Central prin care i-a fost respinsă candidatura la prezidențiale, notează Mediafax. Cataramă susține că decizia BEC este „profund nelegală” și bazată pe aprecieri subiective: „Este o decizie profund nelegală și am contestat-o deja la Curtea Constituțională. Este o decizie profund nelegală bazată pe aprecieri subiective și pe acest sistem, oricând, orice semnătură poate fi interpretată, poate fi contestată și oricând se pot lua decizii de eliminare a unui candidat pe criterii subiective care încalcă legea”, a declarat, sâmbătă, Viorel Cataramă, pentru Mediafax.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale. Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro