Sari direct la conținut

VIDEO Iohannis laudă din nou coaliția PSD-PNL după consultările rapide de la Cotroceni încheiate cu desemnarea lui Ciolacu: „Acest model de rotație a funcționat foarte bine. Un nou nivel de seriozitate la nivelul coaliției”

HotNews.ro
Ciucă și Ciolacu, la consultări la Cotroceni, Foto: Presidency.ro
Ciucă și Ciolacu, la consultări la Cotroceni, Foto: Presidency.ro

Consultările președintelui Klaus Iohannis cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea noului prim-ministru, după demisia lui Nicolae Ciucă, au durat nu mai mult de două ore, la capătul cărora șeful statului a și făcut anunțul fără surprize, desemnându-l pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru funcția de prim-ministru. Iohannis a lăudat din nou coaliția PSD-PNL, spunând că acest model nou implementat în politica din România – rocada guvernamentală – „a funcționat foarte bine până acum”: „Faptul că azi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de seriozitate la nivelul coaliție”.

Înțelegerea dintre PSD și PNL a fost făcută prin protocolul de constituire a coaliției din noiembrie 2021, fiind girată de șeful statului, iar aceasta implica ca liderul PSD, Marcel Ciolacu, să preia conducerea Guvernului după un an și jumătate.

De la constituire, actuala coaliție de guvernare a fost apreciată de Iohannis în mai multe rânduri.

Marți, după consultările rapide de la Cotroceni, șeful statului a lăudat din nou coaliția PSD – PNL, spunând că este „încredințat” că va funcționa și în continuare: „Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci și au fost rezolvate”.

După ce șeful statului l-a primit pe Ciucă, luni, la Palatul Cotroceni, iar acesta şi-a înaintat oficial demisia din funcţia de şef al Guvernului, rocada guvernamentală este programată să se desfășoare rapid, urmând ca Executivul condus de Marcel Ciolacu, să fie învestit în funcție până joi.

Rocada guvernamentală – desfășurarea evenimentelor, LIVETEXT pe HotNews.ro:

17:04Întâlnirea cu UDMR s-a terminat, liderul PSD, Marcel Ciolacu, refuzând să spună care este concluzia. Întrebat dacă discuțiile vor continua, Ciolacu a răspuns: „Întotdeauna continuă discuțiile”.

15:23Premierul desemnat Marcel Ciolacu a inițiat o nouă rundă de discuții cu UDMR în vederea menținerii acesteia la guvernare. După ce a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis, președintele PSD a mers la Guvern pentru a discuta cu liderii UDMR și cu cei ai PNL.

14:40Klaus Iohannis a semnat deja decretul prin care îl desemnează pe Marcel Ciolacu candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului pe programul şi lista noului guvern.

14:08 Ciolacu, declarații la Cotroceni:

  • România a trecut într-o nouă etapă, de democrație consolidată
  • Dacă Guvernul României, condus de Nicolae Ciucă, a fost despre stabilizarea României, îmi doresc ca viitorul guvern al României, condus de către mine, să fie despre economie şi reforme
  • Îmi asum cu toată responsabilitatea că România are nevoie de reforme
    Vă mulțumesc pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o de a fi prim-ministru desemnat

De asemenea, Marcel Ciolacu i-a urat „La mulţi ani” lui Klaus Iohannis, care joi a împlinit 64 de ani.

Iohannis: Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare

14:04Iohannis face anunțul:

  • Coaliția de guvernare a decis acum un an și jumătate, la constituire, să funcționeze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare.
  • Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare.
  • Am avut în prima parte ca prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniștri desemnați de partidele care sunt în coaliție, care au fost în coaliție.
  • România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize și, datorită felului în care Coaliția, Guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine.
  • Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare.
  • Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci și au fost rezolvate.
  • În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de Prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al Coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficace a Coaliției cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp.
  • Domnule Prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea Guvernului și vă aștept pentru depunerea jurământului.

13:54 Klaus Iohannis, anunț de la 14.05, imediat după încheierea consultărilor rapide de la Cotroceni.

13:53 Ce a declarat Drulă la ieșirea de la discuții: „Am participat la consultările de la Cotroceni din respect pentru Constitutția României, dar și pentru a-i trasmite președintelui Iohannis mesajul acelor români pe care nu-i mai ascultă. Acea mare parte a societății românești care și-a dorit și își dorește modernizarea României, dar a fost păcălită la ultimele alegeri la care care Klaus Iohannis a declarat că România nu are nicio șansă la modernizare cu PSD și că niciodată PSD nu va fi numit de Iohannis. Iată că are loc un record negativ, Klaus Iohannis a numit mai mulți premieri de la PSD decât Ion Iliescu. Este un moment rușinos pentru democrația românească, este cea mai mare trădare a intenției electoratului”.

13:30 Delegația AUR a intrat la consultările cu președintele Iohannis.

13:00 Delegația USR condusă de Cătălin Drulă a intrat la consultări.

12:32 La consultări au intrat liderii UDMR. Din delegație fac parte Kelemen Hunor și miniștrii Tanczos Barna și Cseke Attila.

Ludovic Orban, protest la poarta Cotroceniului

12:26 Fostul premier Ludovic Orban a venit la poarta Cotrocenilor pentru a protesta că nu a fost chemat la consultări. El este însoțit de mai multe persoane care poartă pancarte pe care scrie, printre altele, „Te-am votat, ne-ai trădat”, „Iliescu nu fi trist și Klaus e comunist”.

12:00 Au început consultările de la Cotroceni. Primii la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis intră liderii PSD, PNL și ai minorităților naționale.

Klaus Iohannis: Ceea ce s-a început continuă în parametrii planificați

Potrivit informațiilor HotNews.ro, PSD și PNL și-au împărțit deja portofoliile și se pare că au decis să lase UDMR în afara guvernării. Totuși, scenariul menținerii UDMR la guvernarea nu este eliminat de către președintele Klaus Iohnnis, au spus surse politice pentru HotNews.ro.

​UDMR a rămas pe poziții și nu renunță la Ministerul Dezvoltării, așteptând ca Iohannis să-l desemneze pe Marcel Ciolacu drept premier pentru a se reașeza la masa negocierilor. „Am putea fi împinși pe scări, dar nu de asta am intrat în Coaliție”, a spus Kelemen Hunor, la finalul unei întâlniri cu parlamentarii UDMR.

Programul de marți al consultărilor cu partidele din Parlament:

  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL) – Partidul Social Democrat (PSD) – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale
  • Ora 12:30 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
  • Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR)
  • Ora 13:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Echipele lărgite de negociere ale PSD și PNL s-au întâlnit luni seară într-o ședință a Coaliție la Guvern fără UDMR. În timpul discuțiilor liberalii și social-democrații au rămas pe poziții. Liderii PNL nu au părut dispuși să renunțe la ministerul Dezvoltării în ciuda ultimatului dat de Kelemen Hunor.

Social-democrații au pasat responsabilitatea liberalilor, chiar dacă la nivel declarativ Marcel Ciolacu susținea că PSD dorește ca UDMR să rămână la guvernare. După două ore de discuții în care s-a pus pe masă și programul de guvernare, liderii PSD și PNL au convenit să continue discuțiile aplicat după consultările de marți de la Cotroceni unde UDMR va discuta cu Klaus Iohannis separat de social-democrați și liberali.

Potrivit unor surse politice, guvernul Ciolacu va avea 18 ministere, și nu 20 câte sunt în prezent. Ministerul Turismului și Sportului și Ministerul Antreprenoriatului vor fi transformate în Agenții.

Cine ar putea fi miniștrii din viitorul guvern

Social-democrații au decis în linii mari propunerile pe portofolii, în schimb la PNL situația este foarte fluidă. Schița viitorului guvern, potrivit ultimelor informații:

Portofolii PSD

  • vicepremier Marian Neacșu
  • Transporturi Sorin Grindeanu
  • Fonduri Europene – Adrian Câciu
  • Muncă Marius Budăi
  • Sănătate Alexandru Rafila
  • Apărare – Angel Tîlvăr
  • Digitalizare – Ivan Bogdan Gruia (deputat)
  • Agricultură – Florin Barbu (deputat, apropiat Paul Stănescu)
  • Familie – Gabriela Firea
  • Economie – Radu Oprea
  • Justiție – independent

Portofolii PNL

  • vicepremier Cătălin Predoiu?
  • secretar general – Mircea Abrudean
  • Finanțe – Sebastian Burduja / Cosmin Marinescu / Alexandru Nazare
  • Dezvoltare – Robert Sighiartău / Florin Roman / Gheorghe Falcă
  • Interne – Cătălin Predoiu/ Lucian Bode
  • Mediu -Mircea Fechet
  • Externe – Bogdan Aurescu / Luminita Odobescu
  • Energie – Virgil Popescu
  • Educație – Ligia Deca
  • Cultură – Raluca Turcan
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro